Yksi Ranskan puolituntemattomista helmistä on Ploermelin pikkukaupungissa Bretagnessa sijaitseva hortensiapolku, Le Circuit des Hortensias. Kyseessä on ranskalaisittainkin ainutlaatuinen puutarhapolku, jonka varrelta löytyy puolisensataa hortensialajiketta ja viitisentuhatta pensasta. Kirjoitin polusta jutunkin Oma Pihaan (5/2016), ja tänä vuonna, heinäkuun alussa, lähdin katsomaan miltä siellä nyt näyttää. Ihmisiä oli vähän, koko paikka oli lähes yksin meidän.

Edellisestä vierailusta oli kulunut pari vuotta. Osa pensaista oli kasvanut valtaviksi pöheiköiksi, osa taas oli leikattu kertaalleen maan tasalle. Ja vaikka ne nyt olivatkin tämän nuoruusleikkauksen jälkeen terhakoita ja vihreitä, kukintaa jouduttaisiin odotettelemaan vielä hetki. Eivätkä vuodetkaan ole veljeksiä: ensimmäisellä vierailullani hortensiapolku säteili hyvinvoivia hortensioitaan, olihan ollut sateista. Tänä vuonna Bretagnessa on kärsitty kuivuudesta, mikä näkyi siellä täällä hiukan nuutuneina hortensioina. Värisävyissäkin oli eroa: edelliskerralla olin ihastunut voimakkaan punaiseen ja pienikukkaiseen pallohortensiaan, ja nimen perusteella löysinkin sen – mutta tänä vuonna väri oli haaleampi.

Mutta riitti polulla toki nytkin nähtävää. Minua viehättävät erityisesti siniset jalohortensiat ja erilaiset kukkanuput, jotka pidättelevät vielä salaisuuksiaan, avautuakseen sitten täyteen loistoonsa. Otin muutamia kuvia, kas tässä:

Ylläoleva sininen jalohortensia nuppuvaiheessa.

Parhaimmin voivat puolivarjossa olevat pensaat.

Pallohortensia ’Invincibellen’ väri oli tänä vuonna haaleampi, vaan nätti se on näinkin!

Jalohortensioiden sini näyttää upealta vihreitä lehtiä vasten.

Jaa artikkeli