Talvimatka Naganoon
Helmikuinen retki Naganon vuoristoon vie lumen maahan, missä talvet ovat pitkät ja runsaslumiset. Kotipihoilla talveen varaudutaan suojaamalla pensaat ja taidokkaasti leikatut puut.
Unelmieni puutarhassa yhdistyvät hyötytarha ja kauniit kukkaistutukset. Innostun unohtuneista ja harvinaisista hyötykasveista ja nautin siitä, että saan vihannekset ja yrtit keittiööni omalta kasvimaalta. Luonteeltani olen utelias kulkija. Matkoillani vierailen erilaisissa puistoissa ja puutarhoissa. Jokainen niistä on ainutlaatuinen ja jokaisella on tarina kerrottavanaan. Niistä voi myös poimia uusia ideoita, joita toteuttaa tykönään.
Helmikuinen retki Naganon vuoristoon vie lumen maahan, missä talvet ovat pitkät ja runsaslumiset. Kotipihoilla talveen varaudutaan suojaamalla pensaat ja taidokkaasti leikatut puut.
Syksy on erilaisten kurpitsojen aikaa. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lämmittävä, samettinen kurpitsakeitto tai uunissa paahdetut kurpitsaviipaleet pääruoan lisukkeena? Lajikkeissakin riittää kokeilemista: on spagettikurpitsaa, myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa ja vaikka mitä. Kuvassa etualalla on japanilainen talvikurpitsa kabocha. Se on kooltaan melko pieni, ohuehko kuori on tummanvihreä ja malto kellanoranssi. Maultaan se on miellyttävän makea ja sopii erilaisten patojen
Kivi on kiehtova elementti niin pihalla, terassilla kuin portin pielessä. Sammalpeitteinen siirtolohkare henkii historiaa ja luonnon voimaa, ja pikkukivet muotoutuvat koristeiksi sellaisinaan tai maalattuina. Kivet, kaikenlaiset, kannattaa ottaa osaksi puutarhaa.
Tienpientareilta ja puistoista tuttu pensashanhikki taitaa olla sellainen itsestäänselvyys, ettei siihen yleensä kiinnitä juuri huomiota. Paitsi kun se on jäänyt piharemontin alle ja alkaa nousta uuteen kasvuun. Nyt sen pienet ja vaatimattomat, yksittäiset kukat loistavat kuin pienet auringot: minä elän! Pensashanhikki ei pidä alasleikkaamisesta, joten menee vielä tovi ennen kuin tämä yksilö on taas päässyt
Onko nyt loppukesä vai alkusyksy, en mene enää sanomaan, mutta yhtä kaikki: kosmoskukat kukkivat! Siemensekoituksessa on herkän vaaleanpunaista, tummaa aniliinia ja kevennyksenä valkoista. Japanissa kosmoskukkaa kutsutaan myös syyssakuraksi: samat sävyt kun löytyvät kirsikankukistakin. Kosmoskukka on oiva lisä pörriäispuutarhaan, näyttävät olevan erityisesti mehiläisten suosiossa.
Maa-artisokan mukulat ovat odottaneet jo aika pitkän tovin päästäkseen multaan. Sinne sitten humpsahtavat ja jään odottamaan mitä niistä tulee. Syksyllä toivottavasti päästään ihailemaan kaunista keltaista kukintaa, ja kun se on ohi ja varret kaatuneet, on sadonkorjuun aika. Toki mukulat voi jättää maahankin ja kerätä seuraavana keväänä, jos suinkin malttaa mielensä. Toiset eivät korjaa satoa ollenkaan
Basilika on ehdottomasti yksi suosikkiyrteistäni. Tuoksuva, maistuva, kaunis. Kesäinen. Yleensä luotan ihan perusbasilikaan, mutta sen seuraksi voi aina kokeilla jotakin muuta, kuten sitruunabasilikaa, violettilehtistä basilikaa tai thaibasilikaa. Pienilehtiset ja pallomaiset lajikkeet, kuten ’Minette’ tai ’Aristotle’, ovat supersöpöjä ruukuissaan potagerissa ja kasvihuoneessa. Kuuluuko basilika Sinun kesäkeittiöösi? Mikä on suosikkilajisi?
Pikkutalvion sinivioletit kukat tummanvihreitä ainavihantia lehtiä vasten on ihastuttava näky. Kasvina se ei ole vaatelias ja sitä on helppo lisätä pistokkaista. Siniliilan lisäksi värivalikoimasta löytyy valkoista ja vaaleanpunaista. Kuvassa on kerrannainen lajike. Isotalvio ei sen sijaan meikäläistä talvea kestä, mutta yksivuotisena se on upea amppeleissa ja ruukkuistutuksissa.
Olen viime aikoina tykästynyt kirjavalehtisiin kasveihin. Ei yksivärisissäkään mitään vikaa ole, mutta niiden joukossa jokunen kirjavalehtinen on kiehtova lisä. Tässä muutama esimerkki: isotalvio, rönsyakankaali, sasabambu ja tulikruunu. Kukat eivät ole nyt pääosassa, vaikka hurmaavia nekin ovat, vaan katse kääntyy nimenomaan lehtiin. Onko sinulla omia kirjavalehtisiä suosikkeja?
Oletko koskaan nähnyt kiivin kukkivan? Ei sitä helposti huomaakaan, sillä kukat ovat pienet ja piilottelevat lehtien alla. Ovatko ne erityisen kauniit, on mielipidekysymys, mutta mielenkiintoiset ne ainakin ovat. Tämä on emitaimen kukka, pölytystä varten se tarvitsee hedetaimen rinnalleen. Yksi ukko riittää seitsemälle akalle, kertoi taimikauppias. Ja sitten ei muuta kuin hedelmiä odottamaan!
Olen nähnyt tulppaanipuita kasvitieteellisissä puutarhoissa eri puolilla Eurooppaa, mutten koskaan kukassa. Joten kun nyt äkkäsin vehreän puun ja sen kookkaiden lehtien keskellä kellanvihreät oranssiraitaiset tulppaania tai liljaa muistuttavat kuppimaiset kukat, olin suorastaan liekeissä. Miten upea tulppaanipuu onkaan! Kotoisin tulppaanipuu, tai liljapuu, on Pohjois-Amerikan itäosasta ja Itä-Aasiasta. Meillä Suomessa sitä voi kasvattaa eksoottisena pensaana, isoksi puuksi
Värejä ja muotoja rinnastamalla luodaan puutarha, jossa silmä lepää ja mielikuvitus leikkii. Mallia suunnitteluun voi ottaa väriopista, luonnosta ja matematiikasta.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.