Myrskyaaltoja 1

Talvimyrsky riepotteli keskiviikon ja torstain (11.-12.1.) välisenä yönä Itämerta sellaisella voimalla, että mitatut aallonkorkeudet sivusivat ennätystä, kertoi Ilmatieteen laitos. Lounaisilla merialueilla merkitsevä aallonkorkeus ylitti 8 metriä korkeimman yksittäisen aallon ollessa n. 15 metriä. Tällainen jättiaalto mitattiin Pohjoisen Itämeren aaltopoijulla keskiyön aikaan. Vastaaviin lukuihin on päästy mittaushistorian aikana vain kerran, joulukuussa 2004.

Kävin torstaina iltapäivällä kuvaamassa merenkäyntiä Hangon Länsisatamassa sekä keskustasta parin kilometrin päässä olevan Neljän Tuulen Tuvan luona. Aavalta Itämereltä vyöryneet aallot iskeytyivät vielä tuolloinkin sellaisella voimalla rantakivikkoihin, että kovan tuulen saattelemia pärskeitä lensi päälleni, vaikka seisoin kymmenien metrien päässä rannasta. Kaukana rannasta oli myös satamaliikennettä varten oleva suojatiemerkki, mutta osansa sekin oli saanut vihaisesta merestä.

Neljän Tuulen Tupaa ympäröivät korkeat kalliot olivat vaarallisenkin liukkaita, kun pakkasilma oli jäädyttänyt vesiroiskeet sileiden kallioiden pintoihin. Kallion päällä oleva kiinteä kivipöytä oli saanut meren aalloilta lahjaksi upean pöytäliinan. Vieressä oli kaksi pientä mäntyä, joiden hartioita painoivat raskaat jääkoristeet. Veneilijöille tarkoitettu laiturikaide oli kaikkea muuta kuin turvallinen. Ja olipa Hangon rantojen vitsauksena pidetty kurtturuusupensaskin saanut jääkahleet ylleen.

Jaa artikkeli