okra_hedelmaOkra (Abelmoschus esculentus) on mielenkiintoinen vihannes. Afrikkalaisessa keittiössä sillä sakeutetaan pataruokia, kun taas ainakin Japanissa se kypsennetään nopeasti niin, että hedelmä säilyy napakkana mutta sille ominainen limaisuus tulee esiin.

Okrassa viehättää myös sen siro ulkonäkö. Kun kiehuvassa vedessä ryöpätyt hedelmät pilkotaan, tulee niiden tähtimäinen muoto kauniisti esiin. Sillä tavoin ne sopivat ruokien lisukkeeksi tai vaikkapa pastan päälle ripoteltavaksi. Kokonaiset palot voi myös grillata. Maultaan okra on mieto ja miellyttävä, kun taas limaisuus jakaa mielipiteitä.

Suomen oloissa okran kasvattaminen on hankalaa, meidän kesämme ovat tälle trooppiselle kasville liian lyhyet ja viileät. Kokeilunhaluinen voi kuitenkin esikasvattaa taimet ja istuttaa ne kasvihuoneeseen. Kasvi jää yleensä matalahkoksi, korkeintaan vajaan parin metrin korkuiseksi pensaaksi.

Oma kokeiluni itse tehdyssä minikasvihuoneessa jäi tosin huomattavasti pienemmäksi, enkä satoakaan ehtinyt saada. Pari kukkanuppua kuitenkin palkitsivat yritykseni.

Suippojen hedelmien lisäksi okrassa ihastuttavat nimittäin sen vaaleankeltaiset kukat, joissa on tumma keskus. Nämä okrat on kuvattu japanilaisella viljelmällä.

okra_kukka_hedelma okra_kukka

Jaa artikkeli