talitintti-ja-kanervat-2

Seurasin tänään (28.9.) talitintteja, kun ne lennähtelivät terassillamme etsimässä syötävää. Eihän sinne mitään ruokaa linnuille ole laitettu, mutta jotakin pientä ne näyttivät löytävän kivilaatoitetulta lattialta.

Tiesitkö, että talitiainen panostaa suhteeseen elinkumppaninsa kanssa niin, että ”rakkaus” päihittää ruoankin. Näin ainakin, jos uskomme Current Biology -lehdessä 12.11.2015 julkaistua artikkelia, missä kerrotaan Oxfordin yliopiston tutkijoiden havainneen, ettei talitiainen hylkää kumppaniaan ruoan takia. Tutkijat selittävät ilmiön tietenkin vähemmän romanttisella tavalla: talitintti tarvitsee kumppaniaan lisääntymisen lisäksi poikasten kasvattamiseen, joten lisääntymisen kannalta on järkevämpää jättää ateria väliin kuin hukata kumppani.

Tutkimus tehtiin siten, että eri sukupuolta oleviin lintuihin kiinnitettiin tunniste, joka avasi vain kyseiselle sukupuolelle tarkoitetun ruokinta-automaatin. Näin ollen siippa jäi ilman sapuskaa, kun toinen täytti kupunsa. Tutkijat olettivat, että nälkäiseksi jäänyt talitiainen suuntaa automaatille, josta se tietää saavansa ruokaa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan linnut pysyivät yhdessä.

Sen sijaan terassillamme vierailleet talitintit ryhtyivät tutkimaan siellä ollutta polkupyörääni, kun ne eivät löytäneet juurikaan syömistä.

 

Jaa artikkeli