Pikkupoikana Pelkosenniemellä Jukka Tobiasson huolestutti opettajat tulemalla koulun hiihtokilpailussa maaliin monta tuntia muiden jälkeen. Hän oli jäänyt tarkkailemaan lintuja ja unohtanut koko kilpailun.

Sittemmin Jukka opiskeli hortonomiksi ja toimi puutarhaviljelijänä kymmenien vuosien ajan. Lintujen tarkkailu ei koskaan jäänyt, vaikka vapaa-aikaa olikin vähän. Eläimet ovat muutenkin olleet lähellä Jukan sydäntä ja hän piti samalla muun muassa lampaita.

Nykyään Jukka työskentelee luonnonlaitumilla laiduntavien ylämaan- ja lapinlehmien sekä lampaiden parissa ja toimii luonnonlaiduntamisen asialla. Hän näkee luonnon yhä voimakkaammin kokonaisuutena, jonka jokainen pienikin osanen on tärkeä. Kiinnostus on siirtynyt yhä enemmän linnuista hyönteisiin ja luonnonkasveihin.

Nykyisin on selvää, että eliöitä ei voi lokeroida esimerkiksi hyöty- ja haittahyönteisiin, mukaviin ja ikäviin lieroihin tai hyviin ja pahoihin kasveihin esimerkiksi niiden myrkyllisyyden mukaan. Tarvitaan avarakatseisuutta ja hyväksyvää, tarkkailevaa asennetta.

Jukka asuu Ahvenanmaalla ja vaalii vanhan talon pihapiiriä samanlaisella tarkkailevalla kiinnostuksella. Keväisin pihamaasta nousee satoja lumikelloja ja narsisseja, jotka saavat kasvaa ja levitä rauhassa niittymäisessä rinteessä. Koiranputkien kukinta-aika alkukesällä on Jukalle erityisen hieno hetki, silloin ei voi niittää kuin tärkeimmät kulkuväylät.

Jukka Tobiasson aloitti Oma PIHA -lehden uutena kolumnistina vuoden alussa. Hänen aiheensa käsittelevät sitä, kuinka paljon kotitarhuri voi tehdä luonnon eteen omassa puutarhassaan.

Jaa artikkeli