Monesti keväällä toivoo, että ihana vuodenaika ei menisi ohi niin nopeasti. Samaa huomaan ajattelevani nyt syksyllä, kun lähden omalle pihalleni kameran kanssa ruskaretkelle ja katselemaan syysvärejä. Heti ulko-ovesta lähdettyäni pihamännyn juurella loistaa hehkuvanpunaisena japaninvaahtera (Acer palmatum) ’Deshojo’. Sen kevätväritys on myös upean punainen.

Koska asun III-IV-vyöhykkeiden rajalla, täällä eivät japaninvaahterat menesty talvea ulkona. Kunhan puusta lehdet ovat loka-marraskuussa varisseet, siirrän ruukun aina kotini viileään yläkertaan. Siellä talvisin on lämpötila alimmillaan kovien pakkaskelien aikaan noin +3 astetta. Talvella puun ollessa lepotilassa, kastelen sitä melko harvoin ja niukasti, ehkä noin kerran tai kaksi kuukaudessa. Helmikuun paikkeilla japaninvaahtera alkaa jälleen herätä kevääseen. Silloin ryhdyn kastelemaan sitä enemmän ja myös antamaan hieman lannoitetta. Maaliskuussa lehdet puhkeavat kauniin punaisina, kunnes kesällä muuttuvat vihreiksi.

 

Punaisen vaahteran takana kauempana siintää ihan tavallinen, itsestään tontille kylväytynyt metsävaahtera (Acer platanoides), jonka kasvua olen yli 20 vuotta seuraillut. Hitaasti, mutta varmasti se komistuu vuosi vuodelta. Tänä syksynä sen keltainen ruskaväritys loistaa kilpaa auringon kanssa.

Pihametsän reunaa kulkiessa katse kiinnittyy mustikanvarpuihin, joiden lehdissä on upeaa punaista, oranssia ja keltaista syysväritystä.

Parhaimpia pensaita pihallani ruska-aikaan ovat angervot, happomarjat, kanukat ja aroniat. Koristearonia (Aronia prunifolia) hehkuu oranssin ja punaisen sävyisenä.

Norjanangervo (Spiraea x cinerea) ’Grefsheim’ on kaunis keväällä kukkiessaan ja syysväri on puolestaan upean keltainen. Se erottuu mukavasti mustaa lauta-aitaa vasten.

Koivuangervolla (Spiraea betulifolia) syysväri on nyt myös keltainen. Joinakin syksyinä lehdissä on satunnaisesti myös upeita punaisen ja purppuran sävyjä.

Perennapenkissä helminukkajäkkärän (Anaphalis margaritacea) mykerökukat erottuvat keltaisena hehkuvia kuunliljojen (Hosta) lehtiä vasten.

Hapankirsikka (Prunus cerasus) ’Tamaris’ oli syksyinen heräteostos taimien alennusmyynnistä. Se sai aurinkoisella paikalla varsin hienon oranssinpunaisen syysvärin.

Jaa artikkeli