I den frodiga försommargrönskan döljer sig många dofter och aromer. Endel av dem kan vi ta tillvara och använda i matlagningen. Just nu är det dags att plocka granskott till granskottssirapen, libbsticka till köttsoppan och många andra kryddor till vinterns örtsalt.

Granskotten är syrliga och nyttiga.

De små ljusgröna granskotten är syrliga och kan ätas färska rakt från trädet. De är c-vitaminrika och innehåller nyttiga mineraler. Granskottssirap som är gott på glass och andra efterrätter är kanske den mest omtalade produkten men granskotten kan användas till det mesta i matlagningsväg. Det finns många recept på nätet.  Eller använd fantasin och lägg med lite granskott eller mjuka granbarr i rabarberpajen. Om du inte har egna granar måste du fråga markägaren om lov innan plockning.

Kryddsalt av egna örter är lättare att göra än man tror. Bred ut klippta örter på grovt havssalt.

Vinterns kryddsalt kan tillredas nu av trädgårdens örter. Bred ut grovt havssalt på en plåt och klipp över rikligt med gräslök, vitlöksblast, oregano, timjan, libbsticka mm. gott och kryddigt. Kanske även lite granskott? Den som gillar heta smaker kan också tillsätta chili. Blanda om saltet och kryddorna då och då. När det hela torkat körs saltet och kryddorna i en mixer till passande konststens.

Börja med att breda ut ett lager grovt havssalt.

Granskott och fjolårschili passar också i kryddsaltsblandningen.

Jaa artikkeli