Luomutilan isanta kiiruhtaa kasvimaalle mukanaan Ronaldo ja Messi

Oma PIHAn uudessa numerossa (1/2016) on juttu Honkapään harmoniasta, mutta kyllä siellä sattuu ja tapahtuukin. Oheisena on isännän kertomus mehiläisten karkaamisesta. Kertomuksen lopussa olevat kuvat on ottanut – siihen saakka kunnes parvi pääsi valloilleen – yli 30 vuotta sitten vihitty isännän vaimo.

PARVI

Lämpimänä heinäkuisena kesäpäivänä yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni tuli kasvimaalta sisään. Siis vaimoni on vihitty yli 30 vuotta sitten, sisään hän tuli yli 30 vuotta myöhemmin, viime kesänä. On hän toki tullut sisään myös muulloin, mutta siitä toiste.

Hän puisteli hellehattuaan ja ihmetteli mehiläisten yht´äkkistä kiinnostusta kasvimaahan. Pesät ovat parin-kolmenkymmenen metrin päässä kasvimaalta, siksi myös minun kiinnostukseni heräsi.

Ulkona pihanurmella potkivat jalkapalloa Ronaldo ja Messi. Ronaldo on 8-vuotias ja Messi 30. Minä olen Ronaldon pappa ja Messin isä. Yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni Messin äiti ja Ronaldon mummo.

Kierrettiin talon taakse kasvimaalle, Ronaldo ja Messi seurasivat mukana. Kasvimaan reunalla kasvaa kolme isoa kuusta. Huomasimme heti, että noin neljän metrin korkeudella pitkästä vahvasta kuusenoksasta roikkui puolisen metriä pitkä parta, pesästä karannut mehiläisparvi. Ympärillä kierteli vielä tuhansia mehiläisiä etsien paikkaa parven reunalta.

Ensijärkytyksestä toivuttuani otin ohjat käsiini ja määräsin naiset ja lapset evakuoitaviksi ensin. Sitten tarkistin, ettei katastrofialueelle ollut jäänyt uhreja. Kaikki olimme tallella: Ronaldo, Messi, yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni ja minä, jonka kanssa vaimoni oli vihitty yli 30 vuotta sitten.

Tein työnjaon. Määräsin Messin noutamaan varastosta puutarhaletkun ja painepesurin, yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni sai noutaa Ronaldon uuden perhoshaavin, ja Ronaldo sai käskyn etsiä teekat. Itse puin parempaa ylle: suojahaalarin.

Tarvikkeet ilmestyivät ennätysajassa, kyseessähän oli ensimmäinen vakavassa tositilanteessa tehty operaatio. Viimeisenä paikalle kipitti Ronaldo kädessään teekannu. Istutin Ronaldon pellonreunalle ja pidin hänelle vakavan puhuttelun. Selitin selkokielellä kuin uutistenlukija teekannun ja teekojen eron siinä samalla sivuten kattavasti teekojen, A-tikkaiden ja taloustikkaiden historiikkia 40-luvulta näihin päiviin asti.

Teekannu vaihdettiin teekoihin eli taloustikkaisiin ja pelastusoperaatiota jatkettiin alkuperäisen työjärjestyksen mukaan: Messi kiipeää teekoille ja heiluttaa oksaa, minä pidän haavia parven alla, yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni suihkuttaa parvea märäksi, ja Ronaldo pitelee tyhjää pesälaatikkoa valmiina.

Teekat juntattiin pystyyn perunapenkin kupeeseen, ja Messi alkoi nousta. Kaikki hyvin, Messi sai kiinni oksan nokasta ja heilautti, jolloin osa parvesta putosi alla pitelemääni haaviin. Loistavaa! Kehotin Messiä heilauttamaan oksaa hiukan kovemmin, jotta loputkin parvesta saataisiin haaviin. Messi heilautti, oksa katkesi, parvi hajosi, teekojen jalat upposivat pottupeltoon ja Messi putosi.

Varhaisperunalajike Timo on kotimainen kiinteämaltoinen Fryhnudel- ja Katahdin-perunoiden risteytys, mutta ei Messi sitä ajatellut. Hän pomppasi pystyyn ja syöksyi mutkitellen pitkin Timo-peltoa tuhansia mehiläisiä perässään. Vauhti ei hidastunut hänen saavuttaessaan nuorta koivikkoa kasvavan metsän reunan; hän katosi näkyvistä väistellen koivunrunkoja kuin Real Madridin puolustajia.

Yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni suihkutti ympäriinsä painepesurilla ohutta sumupilveä suojellen itseään pistoksilta. Ronaldo oli paennut talon päädyssä seisovaan autoon turvaan ja nauroi niin että auto hytkyi ja irronneiden maitohampaiden jättämät mustat aukot paistoivat valkoisesta hammasrivistöstä.

Vartin kuluttua oli suurin osa mehiläisistä palannut takaisin parveen, ja ne saatiin helposti laatikkoon. Messi palasi metsäretkeltään samoihin aikoihin 8 pistosta saaneena. Palautekeskustelussa olin aistivinani pientä kireyttä Messin taholta. Mieleni olisi tehnyt huomauttaa Timo-pellon tuhoista, mutta hetki ei tuntunut oikein sopivalta …

Honkapään kuhnuri

 

Jaa artikkeli