merikaali-1

Hyvät lukijat, satutteko tuntemaan Suomessa melko harvinaisen, oheisissa kuvissa varsin näyttävänä esiintyvän merikaalin (Crambe maritima), jonka valkoiset kukat houkuttelevat medentuoksullaan runsaasti pölyttäjähyönteisiä?

LuontoPortin mukaan: ”Merenranta saattaa vaikuttaa karulta kasvupaikalta, mutta hiekkaan hautautunut merilevä, kasvinversot ja simpukankuoret (joita kyseisellä paikalla on runsaasti, toim. huom.) muodostavat merikaalille ravinteikkaan kasvualustan. Monille kasveille suolainen merivesi on vaikea ongelma, mutta merikaali kasvaa vain alueilla, joilla meriveden suolapitoisuus on vähintään 6 promillea. Suomessa merikaaliesiintymät jäävät Ahvenanmaalle ja lounaissaaristoon sekä mantereella Hangon hiekkarannoille.”

Merikaali on ollut jo vuosisatoja erittäin suosittu vihannes Atlannin rannoilla, missä on ollut tapana peittää viljelmät hiekalla, jotta nuoret versot jäävät lehtivihreättömiksi. Valkoiset ruodit ovat hyvin herkullisia  ja niitä käytetään parsan tapaan. Luonnonkasvejakin voi syödä: parhaita ovat nuoret, vaaleanvihreät versot, koska vanhemmiten kasvin maku muuttuu kitkeräksi. Kun otin oheiset kuvat 5.6.2016 Hangossa, Neljän Tuulen Tuvan vieressä olevalla hiekkarannalla, huomasin sieltäkin kerätyn osan kasvustosta ”parempiin suihin”.

Jaa artikkeli