När våren äntligen kommer är växtkraften enorm. Det blir lite grönare varje dag och man kan nästan se hur det växer. Kirskål som är ett av de värsta ogräsen om den växer där man vill odla något annat är en av de första växterna som sticker upp ur marken på våren. Kirskålens späda blad har en mild smak och är lika nyttiga som annat grönt vi äter.

Kirskål grönskar tidigt.

Kirskål grönskar tidigt.

Efter två dagar är det så här grönt.

Kirskålens blad kan användas färska i sallader och pesto, blandas in i köttfärsbiffsmeten eller omeletten. Det går också bra att torka och blanda smulad kirskål i bröddegen eller förvälla och frysa in för kommande behov.

En av de tidigast blommande perennerna är doftviol som övervintrar med gröna blad. Doftviolens violetta  blommor doftar gott på långt håll. Blommorna som smakar viol är ätbara och passar bra som dekoration i olika maträtter.

Man kan fånga violens arom i violsirap. Varva en del socker och en del violblommor och ställ i ett soligt fönster i ca. tre veckor. Vänd på burken då och då. När allt socker har smält silas violblommorna bort. Om sirapen är för hård tillsätt lite vatten om den är för lös koka en liten stund.

Det är inte bara trädgårdsmästaren och kocken som gillar doftviol utan även myrorna som sprider violens frön runt om i trädgården. Doftviol kan därför dyka upp lite här och där i rabatterna men eftersom den är så låg utgör den sällan problem för de andra växterna i rabatten.

Jaa artikkeli