Februarisnön har bäddat in trädgården ordentligt i år. Det hindrar inte trädgårdsentusiasten att förbereda vårens sådder. Många frökataloger har redan anlänt och i affärerna lockar fröhyllorna.

Det börjar vara dags för de allra tidigaste sådderna. Paprika och chili som växer långsamt sås först av grönsakerna. Börja inte för tidigt med växter som behöver kortare förodling innan utplantering. Tänk också på att plantorna behöver mycket plats just innan de kan planteras ut. Det är bättre att ha några få fina plantor än tiotals plantor som lidit av trängsel och brist på ljus.

Tillgång till ljus, värme, vatten och näring skall vara i balans. På fönsterbrädan är det sällan tillräckligt ljust. Därför lönar det sig att skaffa någon typ av växtbelysning. Det finns många olika armaturer och lampor att välja mellan. Fullspektrumljus som är ger varmrött ljus är bäst för växterna men vitt växtljus är kanske behagligare för odlaren.

Paprikafröna sås med några centimeters mellanrum i en kruka eller plastlåda. Man kan med fördel återanvända kött- och grönsaksaskar av plast till sådderna. I bästa fall har lådan ett genomskinligt lock med lufthål. Annars får man trä över en plastpåse som man klipper ett litet lufthål i. Då plantorna fått sina första riktiga blad är det dags för omplantering i egna krukor.

Vackra paprikor från eget växthus värmer en hobbyodlares hjärta.

Jaa artikkeli