’Tornedal’

’Tornedal’

Viihdytän itseäni ja ruokin koko ajan kasvavaa puutarhakuumetta selailemalla kesäisiä puutarhakuvia tietokoneelta. Kokosin puutarhani suloiset ruusut tähän, otetaan toinen puoli sitten kakkososassa.
Tornionlaaksonruusu on yksi ehdottomia lemppareitani. Sen kukat ovat pienet ja tiuhaan kerrannaiset, kuin kiinanpionin kukka minikoossa. Tornionlaaksonruusu kukkii jo kesäkuun puolivälin tienoilla eikä se ole turhan kranttu kasvupaikan tai maaperän suhteen. Pensaasta kasvaa noin puolitoistametrinen.

’F.J. Grootendorst’

’F.J. Grootendorst’

Neilikkaruusu kukkii heinäkuussa. Tällä lajikkeella on tummat aniliininpunaiset kukat. Kukat ovat tertuissa oksien päässä. Oksat paleltuvat helposti ilman niitä suojaavaa lumipeitettä, mutta kasvi kasvattaa sitkeästi uudet versot menehtyneiden tilalle. Neilikkaruusu on siis kuitenkin varsin kestävä (I-III).

’Snow Pavement’

’Snow Pavement’

Tarhakurtturuusu ’Snow Pavement’ on matalana pysyvä pensas. Kukat ovat vaaleanpunaiset ja niissä on häivähdys sinisenliilaa sävyä. Kukinta alkaa keskikesällä ja kestää syksyyn saakka.

’Minette’

’Minette’

Mustialanruusu on mummuni peruja ja siksi ruusuistani kaikkein rakkain. Kasvusto on hiukan harva, joten tällä on hyvä olla jokin kate estämässä heiniä ja rikkakasveja kasvamasta versojen tyvelle. Nuput homehtuvat helposti sateisina kesinä ja yleensä tämän kukinta-aikaan osuukin sade. Se tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

’Pink Pins’

’Pink Pins’

Tämä on uudehko hankinta, se on talvehtinut meillä vasta yhden talven. Paljon oksia paleltui, mutta leikkasin kuivat versot keväällä pois ja tyveltä pukkasi uutta. Nuppujakin oli lähes yhtä paljon kuin viime kesänä. Tässä ruusussa kaikki on minikokoista. Pensaan koko, lehdet ja kukat. Kerrassaan suloinen pakkaus siis!

’Great Wall’

’Great Wall’

Easy Elegans-ruusu ’Great Wall’ on tainnut olla puutarhassa parin talven yli. Sekin useimmiten palelluttaa suurimman osan versoistaan, mutta on tähän asti aina korjannut tilanteen. Kukinta on runsasta. Tämä tekee tuollaisia kuvassakin näkyviä terttuja, joista sitten aukeaa kukka yksi kerrallaan. Tämän olen istuttanut todella hiekkaiselle ja kuivalle paikalle, ei tunnu olevan mitenkään turhan kranttu.
Palaillaan kohta toisen osion kera!

Jaa artikkeli