Kransseja on mukava tehdä koristeiksi kaikkina vuodenaikoina, juuri niistä materiaaleista joita omasta puutarhasta juuri sillä hetkellä sattuu löytämään. Pieni kierros pihalla, ja tietty väriteema mielessä, eikä mene kauankaan kun ulko-ovea koristaa elokuulle sopiva kranssi oman pihan antimista. Koko kesän ajan olen koristanut ovensuun kukilla muodossa tai toisessa ja täytyy todeta, että se ilahduttaa niin kylään tulevia ystäviäkin kuin itse kotiin palaavaa asukasta.

Hortensia on kaunis myös kuivakukkana (lisää hortensian kuivatuksesta voit lukea Oma Piha -lehden digiarkistosta/lehdestä, Aistien tarhassa -kolumnista, numerosta 5/2016). Koko kesän ajan kukkinut terassihortensia alkoi jo itse kuivattaa kukintojaan kauniilla tavalla. Oli siis aika napsia vihreän, liilan ja utuisen sinisen sävyjä toistavat kukkapallerot talteen kranssia varten. Kukintojen leikkaaminen tekee tilaa uudelle kasvulle jota näkyy puskevan hortensiasta vielä kovalla vauhdilla. Kaveriksi keräsin samoja sävyjä toistavia hauskoja alppikärhön siemenkotia – tai paremminkin hauskoja hahtuvapalloja. Itsestään pihan laitamille ”pollenpotkukuorman” mukana kylväytyneet ja siellä rauhassa kasvaneet kaurat, vievät ajatukset välittömästi elokuun sadonkorjuuaikaan, runsauteen ja syksyyn. Joukkoon keräsin myös muutaman naavaisen tupsun puun oksalta, sekä muutamia pieniä norjanangervon lehteviä oksia.

  • Kerää haluamasi kranssimateriaalit
  • Asettele kaikkia keräämiäsi kukkatarpeita samankokoisiksi pieniksi nipuiksi
  • Kiepauta ohut kranssipohja esim. pajusta, pihlajasta tai kanukasta, ja sido napakaksi rautalangalla
  • Sido kukkaniput kranssipohjaan tasaisin välein kukkasidontalangalla (ohuella rautalangalla)

Erilaiset siemenkohdat, tähkät ja hyvin kuivakukiksi soveltuvat kasvit kestävät pitkään hyvinä syyskranssissa, joka jää luonnollisesti vaille kastelua. Elonkorjuukranssi on kaunis paitsi ovessa, niin myös pöydälle asetettuna, jolloin sen keskelle voi asettaa esimerkiksi tuikkuja, kynttilöitä, kukkakimpun – tai jotain herkullista tarjottavaa. Ihanaa elokuuta!

Jaa artikkeli