Vaikka kirjoitin jo elokuun lopulla (29.8.) tähän blogiin monikäyttöisistä pihlajanmarjoista, ja Sailakin viikko sitten (12.10.) herkullisen pihlajanmarjahyytelön valmistuksesta, ei liene pahitteeksi laittaa muutama rivi pihlajanmarjasta lintujenkin kannalta. Onhan se sentään loppusyksystä lintujen tärkein marja.
Marjansyöjälinnuille riittääkin ruokaa tänä syksynä. Pihlajat ovat notkuneet punaisenaan marjoista ainakin täällä läntisellä Uudellamaalla. Runsas sato pitää linnut pitkään Suomessa. Saattaa olla, että isoja lintuparvia näkyy kiertelemässä vielä tammikuussakin. Vuosina, jolloin marjoja on vähän, linnut lentävät jo hyvissä ajoin syksyllä Suomen eteläpuolelle etsimään parempia ruokamaita.
Linnuilla on kaksi tapaa syödä pihlajanmarjoja. Esimerkiksi rastaat, tilhet ja kottaraiset hotkaisevat marjan kokonaisena. Ne ottavat nokallaan marjan irti kannastaan, heittävät sen ilmaan ja nielaisevat kitaansa. Sen sijaan punatulkku avaa marjan nokallaan ja käyttää siitä ravinnokseen herkullisimmat osat.
Mutta tulevatko linnut juovuksiin syödessään pakkasen puraisemia, käyneitä pihlajanmarjoja? Eivät tule, sillä vaikka marjoissa onkin pieni määrä alkoholia, linnun maksa hajottaa sitä ihan eri tavalla kuin ihmismaksa.
Oheiset kuvat punatulkuista ja tilhistä on otettu 14.-18.10.2016 Hangossa ja Tammisaaressa.