Kohta alkaa maasta nousevien kielonversotappien aika häämöttää takatalvien takaa!

Kansalliskasvien nimeäminen on yksi mielenkiintoinen merkki meidän ihmisten kiintymyksestä asuin- ja viljelysseutujemme kasvilajistoon.

Tuoksuva kielo äänestettiin kansalliskukaksemme vuonna 1967. Hienostuneesti hajustetun kielomaton kohtaaminen kuuluukin kevään odotettuihin, unohtumattomiin kukkahetkiin. Moni vaalii pihansa luonnonkielokantoja, ja voipa sen kukkakelloja löytyä puutarhasta myös kerannaisina tai vaaleanpunaisina. Kansalliskukka näkyi 1990-luvulta alkaen arjessakin, kun sen kuva koristi markka-aikaisten kymmenen pennin kolikkojemme taustapuolta.

Ukrainan kansalliskasviksi noussut auringonkukka on tällä hetkellä useimmin esilletuotuja kukkasymboleja, jolla on nykyisin solidaarisuuden ja rauhan lisämerkitys. Amerikoista Eurooppaan kuljetettu kasvi on kasvanut hyvin Ukrainan ilmastossa jo 1700-luvulta lähtien ja ollut taloudellisesti merkittävä auringonkukkaöljyn lähde. Pelloilla levittäytyneet auringonkukkameret ovat jättäneet ukrainalaisiin mieliin unohtumattomia maisemakokemuksia.

Ruusu muun muassa Englannin kansalliskukkana on mainittu aiemmassa blogitekstissäni:

https://omapiha.info/arkistot/79673

Saarivaltion muiden osien tunnuksina piikkimöi ohdake (Skotlanti) ja hehkuu keltanarsissi (Wales).

Tällaisista monimetrisistä auringonkukkahujopeista kertyy suuri siemensato. Auringonkukasta Ukrainassa voi lukea englanniksi lisää täältä: https://www.1800flowers.com/blog/flower-facts/flowers-of-ukraine-symbolism/

Jaa artikkeli