Touko-kesäkuussa on aika suorakylvää helppoja ja upeita kesäkukkia.

Näin keväällä nurmikon valtaavat niin idänsinililjat, valkovuokot kuin kevätesikot. Muutama voikukkakin pilkistää jo sieltä täältä ja myöhemmin kesällä valkoapilat ja niittyhumalat luovat kukkivia väriläiskiä vihreän keskelle. Oma Piha -lehden toimituksessa haluamme haastaa kaikki teidät puutarhaystävät tänä kesänä toimimaan pölyttäjähyönteisten hyväksi ja osallistumaan Kukkiva nurmi -tempaukseen. Pyydämme teitä kaikkia lähettämään kuvia omista kauniista kukkanurmikoistanne ja -niityistänne kevään ja kesän aikana aina 20.9.2020 asti. Kukkiva nurmesi voi olla myös niittymäinen päivänkakkaroineen ja muine luonnonkukkineen. Osallistu kuvallasi ja haasta kaverisikin mukaan jakamalla haastetta eteenpäin Instagramissa #kukkivanurmi @omapihalehti tai lähettämällä kuvasi sähköpostitse. Lue lisää osallistumisohjeista ja kirjapalkinnoista täältä. Julkaisemme lähettämiänne kuvia kesän ja syksyn Oma Piha -lehdissä!

Tässä muutamia vinkkejä kesän kukkaloiston luomiseen:

Jos pihallasi on köyhä ongelmapaikka, jossa ei juuri kasva mitään, kitke ja muokkaa alue ja kylvä se täyteen monivuotisten kukkien niittysiemenseosta. Seoksessa voi olla oman maun mukaan esimerkiksi päivänkakkaraa ja lukuisia erilaisia kellokukkia. Kukkaniityn voi kylvää myös syksyllä.

Jos paahteessa palanut nurmikko kaipaa paikkausta, lisää nurmikonsiementen sekaan kukkien siemeniä kuten valkoapilaa, ketoneilikkaa, niittyhumalaa ja kangasajuruohoa. Pörriäisystävällinen kukkanurmikko on kaunis ja monimuotoinen.

   

Kylvä yksivuotisia kesäkukkia. Monet touko-kesäkuussa suorakylvettävät yksivuotiset kesäkukat ovat näyttäviä ja vaivattomia. Niistä on myös suuri hyöty pölyttäjähyönteisille ja silmäniloa meille tarhureille. Perennapenkkien aukkokohdat suorastaan huutavat väliinsä täydennykseksi vaikkapa unikoita, ruiskaunokkeja, kosmoskukkia, kesäharsoja ja -malvikkeja. Päätin itse tehdä puutarhaani pörriäisystävällisen kesäkukkien supervyöhykkeen uuden lavatarhan laajennuksen ympärille, jossa oli melko huono ja sammaleinen nurmikko. Kuorin pois nurmikon pintakerroksen, muokkasin maata kevyesti ja paransin sitä maatuneella hevosenlannalla. Valitsemistani kesäkukkien siemenistä tein omia seoksia, jotka kylvin suoraan kostean maan pinnalle ja päälle ripottelin ohuen kerroksen hiekan ja pussimullan sekoitusta. Lopuksi vielä kunnon sadettava kastelu ja jännityksellä odottelen valkoisen, pinkin ja taivaansinisen kukkameren syntyä kesäksi.

Alueen etureunaan kylvin matalien kukkien sekoitusta johon yhdistin sinisievikkiä (Nemophila menziesii), täpläsievikkiä (Nemophila maculata) ja perhosia houkuttelevaa, hunajalta tuoksuvaa tuoksupielusta (Lobularia maritima).

Valikoin hieman korkeammiksi kasveiksi taustalle romanttisia kesäkukkia valkoisen, sinisen ja pinkin sävyissä:

espanjanneito (Nigella hispanica) ‘African Bride‘
herttaikikukka Helipterum manglesii ’Timeless Rose’
isosilkkikukka (Clarkia amoena) ‘Sybil Sherwood‘
kesäharso (Gypsophila elegans) ’Covent Garden’.
kesämalvikki (Lavatera trimestris) ‘Silver Cup‘ ja ‘Mont Blanc‘
kirjokiurunkukka (Gilia tricolor)
kuitupellava (Linum usitatissimum)
piiankieli (Echium plantagineum) ‘Little Bells Mix‘
ruiskaunokki Centaurea cyanus ‘Snowman‘
sinipellava (Linum perenne)
tattari/viljatatar (Fagopyrym esculentum)
Lisäksi valmista valkoista kesäkukkaseosta jossa on muun muassa valkoista punakosmoskukkaa (Cosmos bipinnatus) ja tsinniaa (Zinnia).

Nyt kaikki joukolla kylvämään väriä ja iloa puutarhaan!

Sekoita siemenistä unelmiesi kukkakeidas.

Jaa artikkeli