Pelargonien pistokasaika on parhaimmillaan. Saatavilla on toinen toistaan houkuttelevampia pieniä pistokastaimia joiden avulla voit kätevästi kartuttaa rakasta pelargoniakokoelmaa ja ehkä jopa paikata talven aikana tulleita menetyksiä. Erityisen houkuttelevia ja haluttuja ovat ruusunnuppupelargonit, tulppaanipelargonit, erilaiset kirjavalehtiset lajikkeet, sekä hennon vaaleanpunaiset ikiklassikot kuten ‘Mårbacka‘, ‘Gustav‘ ja ‘Prins Nikolaj‘.

Koko talven 5-10 asteisessa yläkerrassa ikkunan edessä viettäneet viime kesänä hankitut pelargoniat pääsivät kevätleikkauksen kautta huoneilman lämpöön ja auringonpaisteeseen. Parissa viikossa säännöllisen kastelun jälkeen alkoi mieto lannoitus ja nyt ikkunalauta on täynnä reheviä uudenveroisia pelakuita.

Nyt onkin hyvä aika ottaa pistokkaita sopivista nuorista varsista jotka eivät ole vielä ehtineet muuttua puumaisiksi.

  • Leikkaa noin 10cm pituinen pistokas aina terävällä veitsellä.
  • Poista ylimääräiset lehdet varresta sekä mahdollinen uusi nupun alku. Parhaassa pistokkaassa ei ole vielä alkavaa kukkanuppua.
  • Istuta pistokas hiekan- tai perliitinsekaiseen kosteaan kukkamultaan niin että 1-2 nivelkohtaa jää mullan alle, sieltä juuret alkavat kasvaa.
  • Laita kirkas muovipussi pistokasruukun päälle ja leikkaa kulmaan pieni tuuletusaukko.
  • Pidä pistokas valoisassa, mutta ei liian kuumassa tai paahteisessa paikassa.
  • Sumuttele tainta ja tuuleta muovipussia tarvittaessa.

Taimistoilta saa hankittua jo valmiiksi juurrutettuja pikkutaimia muutamilla euroilla. Istuta pienet taimet hieman isompiin ruukkuihin kukkamultaan ja huolehdi kastelusta. Mikäli huoneilma on kuiva ja olet yhtä laiska kastelija kuin minä, suosittelen istuttamista muoviruukkuun. Taimen voi kesäksi siirtää oikeaan saviruukkuun jos haluaa. Olen myös huomannut että muoviruukussa taimet ovat talvehtineet aina paremmin kuin saviruukussa, jossa kuivumisriski on suurempi.

Mikäpä olisi parempaa puuhaa kevättä odotellessa kuin hoivata pikkuisista kasvin aluista ihanat kesäkukat. Taimista kannattaa poistaa aina aluksi nuoret kukkanuput, jotta itse kasvi jatkaa hyvin juurtumistaan, vahvistuu ja tuuheentuu. Pelargoniat ovat arkoja kylmälle, mutta touko-kesäkuuhun mennessä ne ovat voimistuneet jo täysimittaisiksi kaunottariksi.

Jaa artikkeli