Pelargonien pistokasaika on parhaimmillaan. Saatavilla on toinen toistaan houkuttelevampia pieniä pistokastaimia joiden avulla voit kätevästi kartuttaa rakasta pelargoniakokoelmaa ja ehkä jopa paikata talven aikana tulleita menetyksiä. Erityisen houkuttelevia ja haluttuja ovat ruusunnuppupelargonit, tulppaanipelargonit, erilaiset kirjavalehtiset lajikkeet, sekä hennon vaaleanpunaiset ikiklassikot kuten ‘Mårbacka‘, ‘Gustav‘ ja ‘Prins Nikolaj‘.
Koko talven 5-10 asteisessa yläkerrassa ikkunan edessä viettäneet viime kesänä hankitut pelargoniat pääsivät kevätleikkauksen kautta huoneilman lämpöön ja auringonpaisteeseen. Parissa viikossa säännöllisen kastelun jälkeen alkoi mieto lannoitus ja nyt ikkunalauta on täynnä reheviä uudenveroisia pelakuita.
Nyt onkin hyvä aika ottaa pistokkaita sopivista nuorista varsista jotka eivät ole vielä ehtineet muuttua puumaisiksi.
Leikkaa noin 10cm pituinen pistokas aina terävällä veitsellä.
Poista ylimääräiset lehdet varresta sekä mahdollinen uusi nupun alku. Parhaassa pistokkaassa ei ole vielä alkavaa kukkanuppua.
Istuta pistokas hiekan- tai perliitinsekaiseen kosteaan kukkamultaan niin että 1-2 nivelkohtaa jää mullan alle, sieltä juuret alkavat kasvaa.
Laita kirkas muovipussi pistokasruukun päälle ja leikkaa kulmaan pieni tuuletusaukko.
Pidä pistokas valoisassa, mutta ei liian kuumassa tai paahteisessa paikassa.
Sumuttele tainta ja tuuleta muovipussia tarvittaessa.
Taimistoilta saa hankittua jo valmiiksi juurrutettuja pikkutaimia muutamilla euroilla. Istuta pienet taimet hieman isompiin ruukkuihin kukkamultaan ja huolehdi kastelusta. Mikäli huoneilma on kuiva ja olet yhtä laiska kastelija kuin minä, suosittelen istuttamista muoviruukkuun. Taimen voi kesäksi siirtää oikeaan saviruukkuun jos haluaa. Olen myös huomannut että muoviruukussa taimet ovat talvehtineet aina paremmin kuin saviruukussa, jossa kuivumisriski on suurempi.
Mikäpä olisi parempaa puuhaa kevättä odotellessa kuin hoivata pikkuisista kasvin aluista ihanat kesäkukat. Taimista kannattaa poistaa aina aluksi nuoret kukkanuput, jotta itse kasvi jatkaa hyvin juurtumistaan, vahvistuu ja tuuheentuu. Pelargoniat ovat arkoja kylmälle, mutta touko-kesäkuuhun mennessä ne ovat voimistuneet jo täysimittaisiksi kaunottariksi.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Esikot kuuluvat puutarhan kevääseen siinä kuin sipulikukatkin. Esikot sopivat pihassa kaikkialle: lehtipuiden alle pensasryhmien reunamille niitylle ruusutarhaan perennapenkkiin kivikkotarhaan sekä terassin tai kuistin ruukkuihin.
Kevätesikot (Primula veris) ovat tulleet kukkaan. Tässä niitä kasvaa luonnostaan, olen lisäillyt niille kaveriksi narsisseja, keltavuokkoa, jouluruusuja ja varjoliljoja. On toinenkin kevätesikko, joka on ollut kukassa jo viikkokausia. Etelänkevätesikko nimittäin. Nimestään huolimatta se ei ole kevätesikkolaji, vaan aivan oma lajinsa, Primula elatior. Sille onkin otettu käyttöön toinen nimi, joka aiheuttaa varmaan jatkossa vähemmän sekaannuksia (tai
Sininen, valkoinen, keltainen – siinä on kevään vuokkoihanuuksien kukintajärjestys. Vuokonkukkien monimuotoisuus voi innostaa ryhtymään kasvikeräilijäksi. Valkovuokkomeren hohtava valo ja vuokkokimppu, onnekkaasti kohdattu keltavuokkolaikku ja sinivuokkojen salaperäinen sinisyys kuuluvat kevääseemme. Nämä näyt ovat piirtyneet lähtemättömästi muistiin usein jo lapsuudessa, ja myöhemminkin moni haluaa istuttaa kevätkukista juuri vuokkoja ihaillakseen niiden yltäkylläistä loistoa pihamaalla. Sini-, valko- ja keltavuokot
Tänään pääsin hieman erilaisiin keväisiin sadonkorjuuhommiin. Syksyllä kukkasipulien alennusmyynnin aikaan tunsin pakottavaa tarvetta haalia kotiin vielä muutaman pussin kun halvalla sain – ja vielä pari lisää (niin tuppaa loka-marraskuussa usein käymään). Kukkapenkeissä ei kuitenkaan ollut tilaa, joten upotin hiekansekaiseen multaan istutetut sipulit muoviruukkuineen päivineen kompostikasaan ja peittelin syksyn lehdillä. Nyt pääsin nostamaan ne ja siirtämään
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.