Koivuangervo

Koivuangervo

Lämpimät keltaiset, oranssit ja kirkkaanpunaiset syysvärit ovat lämmittäneet maisemaa hehkullaan, viileiden syystuulien muistutellessa meitä jo pikkuhiljaa talven tulosta. Oman kotipihan kasvivalintoja suunnitellessa, komeiden syysvärien huomioon ottaminen palkitsee juuri näinä hetkinä jolloin kukat eivät enää samalla tavalla tarjoa väriloistoa puutarhassa.

Nuorehkon omenapuun keltaista syysväriä vasten tumma purppuraheisiangervo korostuu hyvin.

Nuorehkon omenapuun keltaista syysväriä vasten tumma purppuraheisiangervo korostuu hyvin.

Erilaiset koristepensaat kuten kanukat ja angervot ovat hyvin näyttäviä näin syksyn tullen. Melko voimakkaasti kasvava korallikanukkapensas saa syksyisin intensiivisen punaisen syysvärin. Talven valkeudessa tuo kirkkaanpunainen väri siirtyy varsiin, jotka erottuvat punertavina kauniisti edukseen. Samaa hehkuvan punaista kirkasta sävyä toistavat myös pienen mongolianvaahteran sirot lehdet.

Mongolianvaahtera

Mongolianvaahtera

Kotipihlajat päättivät tänä vuonna palkita luonnon tarkkailijan upeilla punaisen ja oranssin sävyillä.

Mitä aurinkoisempi paikka, sitä komeampi syysväritys.

Mitä aurinkoisempi paikka, sitä komeampi syysväritys.

syysvari_pihlaja2

Lempipuuni vaahteran lehdet kahisevat tuulessa ja luovat myös kirkkaalla keltaisuudellaan illuusion auringonpaisteesta harmaana ja sateisenakin päivänä. Vaikka suurin osa kasveista on jo valmistautumassa talveen, ja ovat lopettaneet kukintansa (syysastereita ja yhtä sinnikästä päivänliljaa lukuunottamatta), puut ja pensaat nousevat oikeuksiinsa upean syysvärityksen ansiosta. On melkein sääli ryhtyä lopulta haravoimaan tuota moniväristä lehtimattoa jalkojen alta kompostiin.
Yksi puutarhani uusi tulokas, vasta vähän aikaa sitten istutettu syysvuokko, tuo kaikkien syysvärien keskelle lähes keväisen tuulahduksen pastellipinkeillä kukillaan.

Anemone Fantasy Pocahontas

Anemone Fantasy Pocahontas

Kevät muistuukin tästä mieleen. Täällä IV-vyöhykkeen tuntumassa on ollut sen verran viileää jo viikon ajan, että kukkasipulien istutuskausi alkaa olla hyvässä vauhdissa. Nyt on aika suunnitella tulevan kevään kukkaloisto narsisseilla, tulppaaneilla, krookuksilla, laukoilla ynnä muilla toinen toistaan ihanimmilla sipulikukilla. Ahkeran tonkimisen seurauksena syksyn ja talven jälkeen on jälleen edessä paljon värikästä odotettavaa!

Jaa artikkeli