amandine_perunat2

Hankin viime viikolla puutarhaliikkeestä ’Amandine’ -siemenperunoita jotta voisin myös kokeilla itse perunan kasvatusta. Aikainen ranskalainen Amandine -lajike polveutuu Charlotte ja Mariana -perunalajikkeista ja mm. vuonna 2011 se valittiin Ruotsissa parhaaksi uutuudeksi. Ranskalaiset ovat ylpeitä lajikkeestaan ja kutsuvatkin sitä perunoiden kuninkaalliseksi, ”Prinsessa Amandineksi”.
Koska pihani on kovin kallioista ja kuivaa, esikasvatan perunat nyt sisällä lämpimässä ja valoisassa paikassa ja siirrän ne lopulta joko kasvusäkkeihin, pohjasta rei’itettyihin ämpäreihin tai lavakauluslaatikoihin kasvamaan. Kasvihuoneen kerätessä ensimmäiset auringonsäteet on se huhti- ja toukokuussa myös varmasti hyvä paikka perunan kasvatukselle, kunhan tarkkailee yöpakkasia ja suojaa perunat tarvittaessa. Haaveenani on saada uusia herkutteluperunoita jo kesäkuun alussa sillä se on vielä mahdollista kun aloittaa kasvatuksen jo nyt. Satoa voi korjata aikaisimmillaan kahden kuukauden päästä istutuksesta. Siemenperunat olivatkin jo niin hyvässä kasvussa että tästä on hyvä jatkaa.

amandine_perunat

Bataatteja on ollut minulla kasvamassa ihan koristetarkoitusta varten jo yli kuukauden ajan. Vasta nyt alkaa kasvu päästä vauhtiin.

bataatti_kasvaa

Toisin kuin voisi luulla, bataatti on vain hyvin kaukaista sukua perunalle. Bataatti kuuluu sen sijaan samaan sukuun päivänsinin kanssa. Rakastan päivänsinin kukkia joten haaveena onkin kukoistava bataattiköynnös ensi kesäksi rautapaviljongin kylkeen. Meinasin jo välillä heittää toivon bataattieni suhteen. Blogikavereiden kanssa olemme bataattivillityksen keskellä vaihdelleet kuulumisia kuinka bataattimme jakselevat sekä kuinka nopeaa juurtuminen ja versominen ovat olleet. Omat bataattini eivät tietääkseni ole luomua joten syytin aluksi sitä seikkaa kun toisilla luomubataatit kasvoivat huimaa vauhtia ja minun markettibataattini ei näyttänyt mitään elon merkkejä. Sittemmin sain myös kommenttia että eivät joillakin luomubataatitkaan välttämättä sen paremmin aina juurtuneet, joten olisiko lopulta kaikki vain tuurista kiinni?

bataatti_versoo2

Suurimman jässikän päätin kääntää lasipurkissaan ylösalaisin ja nyt sekin on alkanut jo päästä vauhtiin joten toivoa ei ole vielä menetetty! Puoliksi halkaistut bataatit ovat olleet eläväisempiä ja nyt toinen niistä on suorastaan innostunut kasvattamaan versoja sekä juuria samasta kohtaa. Äidilläni on myös yksi puolikas kasvamassa ja hän huomasikin että kasvu nopeutui kun hän hieman kasteli bataattia päältä päin, joten saattaa olla että yksi syy vaihteleviin tuloksiin onkin ilmankosteus. Itselläni on melko kuiva huoneilma lämpöpumpun vuoksi. Olen nyt ajoittain huuhdellut bataattia hanan alla ja se on sittemmin huimasti virkistynyt ja päässyt vihdoinkin reippaaseen kasvuvauhtiin. Kunhan juuret kasvavat tarpeeksi, pääsevät ne omiin ruukkuihinsa jatkamaan kasvua.

Jaa artikkeli