Siirry sisältöön

Vesi on aikaa sitten väsynyt lumen alla ja lumenpoika pyörähdellyt viikkoja, kuukausia. Viimein se asettuu lumidyynin reunaan, laittaa silmänsä kiinni ja kohottaa kasvonsa kohti aurinkoa. Aurinko valelee hangen pintaa ja tekee siihen pikkuriikkisiä kudelmiaan.

Pakkanen on peitellyt villiviinin köynnökset ohueen kuorrutukseen. Kun oikein läheltä katsoo, myös talventörröttäjissä kimaltaa. Harmaamalvikin, tähtiputken ja pietaryrtin kukintoihin talvi on takonut kiteistä hienoja jäämiekkoja.

Terttuselja kukkii kaamoksessakin valkoisin pörhöin. Lehtipuut ovat paljaita ja välillä valkoisen harson peitossa. Lumitaakan alla nuoret koivut taipuvat kaariksi ja havujen oksat antavat periksi kuin kultakauden maalauksissa. Kynttiläkuuset taivuttavat latvansa surumielisiksi, kuin kumartaen isomman edessä.

Jää punoo herkkää verhoa.

Puiden talviasusteet

Talven voima on suuri. Viisas luonto osaa vaipua lepoon, kun valo vähenee ja lämpötila laskee. Kasvit lopettavat yhteyttämisen, vetävät lehtivihreänsä talteen ja kääntävät katseensa kaamokseen. 

Lehtipuut riisuvat kesäpukunsa, ja ennen lumipeitteen tuloa luonto esittelee talvisia asusteitaan. Pari senttiä paksun pihlajan runkoon on kasvanut keltainen helttasieni, joka on avannut korvansa kahdesta kohtaa. Vuosi vaihtuu, mutta sieni pysyy pakkasista välittämättä.

Metsäruusun kiulukat ovat talven punaisia karkkeja. Ohutta runkoa pitkin kasvavat sammelet taas ovat puiden vihreitä talvisukkia. Vanha kataja on kietoutunut kaamoskoristeisiin, sillä sen oksilla roikkuu ylösalaisin ja ympäriinsä harmaita naavaliekkejä.

Jänisten jäljet talvilaineilla.

Linnut, linnut

Kotipaikkalinnut ovat viettäneet talvea pihapiireissä noutaen apetta rintansa alle. Linnut popsivat jo syksyllä kesän kypsyttämät siemenet suoraan jättiauringonkukan kukinnosta, joka kaartuu kuin puutarhasuihku. Lintulaudalta siemenet häviävät tiaisten, varpusten ja muiden sirkuttajien eineeksi.

Siemeniä ja talipalloja täytyy muistaa antaa linnuille aina maan sulamiseen asti, jotta laudalle oppineet jaksavat kovien pakkasten yli kevääseen. Talviruokaa saaneet linnut ovat vahvassa kunnossa keväällä pesimäaikaan.

Terttuselja kukkii talvellakin valkeana.

Talvi kukkii tavallaan

Vapaa vesi on kahlittu jääkannen alle. Vaikka vesi ei liplata, talvi ei ole kuollut, sillä ikkunat ja seinät kasvattavat jääkukkia. Talvisen puutarhan kukkaloisto muuttuu päivittäin, eikä siihen ehdi kyllästyä. Talvikukat kukoistavat kylmässä ja pitävät kosteudesta, mutta lakastuvat suorassa auringonpaisteessa.

Talven ihmeitä löytyy likeltä: leikkilapion kuvioimasta lumesta, räystään tiputtamasta veistoksesta ja auton ikkunassa laukkaavasta jäähevosesta. Aamuhangilla silmät sokaistuvat lumen hohteesta. Aidan raoista kulkiessaan auringon valo tarjoilee hivelevän kaunista katseltavaa: helmikuun viivakoodi lupaa ilmaista iloa.

Puun talvisukat.

Lumen kertomaa 

Hanki kertoo kulkijoistaan. Punaturkkinen käy etsimässä syömistä ja nappaa pullapussin terassilta pyhäaamuna. Kohta se tulee tarkistamaan, löytyykö lisää. Muutaman päivän päästä se istuu taas pellon reunassa. Fasaanit kriikkuvat, jäniksen jälkiä menee ristiin rastiin, peurojen sorkistakin näkyy painanteita.

Kevättalvella on aika tarkistaa puiden tola. Pihapiiriin pyrkivät eläimet etsivät paljaiden puiden ja pensaiden kuorta ja silmuja. Kun hanki on korkea, verkkosuojatkaan eivät välttämättä riitä vaan jänikset ja peurat ylettyvät alimpiin oksiin. Silloin lunta kannattaa lapioida matalammaksi.

Kevätleikkaus kiihdyttää hedelmäpuiden kasvua, mutta ainakin vioittuneet, toisiaan hankaavat ja latvuksen sisälle kasvavat oksat on paras poistaa. Marjapensaista kannattaa leikata maata vasten painuneet varret.

Ennen kuin kevät todella koittaa, nuoret havut, etenkin tuijat, täytyy vielä peitellä kevättalven unille hiipan alle. Sellaisen suojassa puu voi ottaa kevään vastaan hissukseen silmiään raottaen. 

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *