Kotimaisen omenan sesonki on lyhyt ja määrät pieniä, mikä vaikeuttaa omenan kauppaa. Markkinointi on kehittymätöntä, hinnat korkeat, ja kaiken lisäksi omenan laatu merkitsee kaupalle ja kuluttajalle eri asioita.
Työtehoseura kertoi torstaina Helsingissä tuloksia tutkimushankkeesta, jossa on paneuduttu kotimaisen omenan kauppaan niin viljelijän, kaupan, suurkeittiöiden kuin kuluttajankin näkökulmasta haastattelujen ja kyselyjen avulla vuosina 2003-2004. Hankkeen päärahoittaja oli Marjatta ja Eino Kollin säätiö.
Tutkija SIRKKA MALKIN mukaan omenakauppaa vaikeuttaa eniten lyhyt sesonki elokuusta joulukuuhun ja pienimuotoinen tuotanto. – Kauppa on melko selkiytymätöntä. Viljelijät myyvät itse omenansa, ja ne kulkevat monien välikäsien kautta, jolloin laatu kärsii. Kauppiaat haluaivat ostaa omenat isoissa erissä.
Kauppaketju saattaa edellyttää, että kaupat ostavat omenat omilta tukuiltaan. Yksittäisen viljelijän voi olla vaikea saada omeniaan kauppaan. – Yhteistyön avulla viljelijät saisivat kokoon suurempia eriä. Esimerkiksi Ahvenanmaalla toimiva viljelijöiden yhteisyritys myy omenat suoraan tukuille. Vastaavanlaisia tarvitaan manner-Suomeen, kun omenanviljely koko ajan laajenee.
Lajikkeita on liikaa eikä niitä tunneta
Ammattimaisessa viljelyssä on parikymmentä omenalajiketta ja monet niistä uusia. Kauppa ei tunne lajikeominaisuuksia, saati sitten kuluttaja. Niinpä monen omenakeon vieressä seisoo kyltti "kotimaista omenaa".
– Se on vastoin EU-määräyksiä. Kauppa toivookin tietopankkia omenien kokonaistuotannosta, lajikemääristä ja niiden ajoittumisesta satokauteen, Malkki sanoo ja esittää, että kaupoissa voisi olla omenaerän vieressä kyltti, missä kerrottaisiin lajikkeesta ja mihin käyttöön se sopii samaan tapaan kuin perunoilla jo on.
Kotimaisen omenan markkinointikampanjoita on harvoin. Kauppiaat toivovat, että viljelijät kävisivät esittelemässä omeniaan ja kuluttajille olisi jaossa maistiaisia ja reseptejä. Ongelmana on, että sesonkiaikaan omenien korjuu ja lajittelu työllistävät viljelijät täysin.
Kauppa pitää isosta, kuluttaja maukkaasta omenasta
Kauppiaan mielestä hyvä omena on kookas, mieluiten punainen ja kolhuton. Koska moni ostaa omenia kappaleittain, isot omenat kilistävät kassaan enemmän euroja kuin pienet.
Kuluttaja ei Työtehoseuran tutkimuksen mukaan katso niinkään kokoa, vaan maku ratkaisee. Kuluttajat arvostavat kotimaisissa omenissa ennen kaikkea puhtautta, minkä vuoksi omenoita voi syödä kuorineen.
– Mutta kotimaiset omenat ovat kuluttajan mielestä kalliita. Suurimmalle osalle on yhdentekevää, onko omena kotimainen vai ulkomainen, sanoo kuluttajien asenteita tutkinut MERJA MÄKINEN.
Mäkisen mukaan markkinoinnissa pitäisi korostaa kotimaisuuden sijasta omenan terveysvaikutuksia, sillä kuluttaja pitää niitä tärkeinä.
Kakkosluokkaa voisi käyttää säilöntään
Kuluttajat haluaisivat, että kotimainen omena olisi tarjouksessa ja että tarjolla olisi myös kakkosluokan omenaa ykköstä reilusti halvemmalla. Kakkosluokka sopisi hyvin säilöntään ja leivontaan.
Malkki kannattaa kakkosluokan tarjoamista kaupassa, sillä silloin kaupalla ei olisi kiusausta pistää kolhiintuneita omenia ykkösluokkaan niin kuin nykyisin saattaa tapahtua, kun vaihtoehtona on komposti. (Finfood)
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Omenan laatua voidaan määritellä useilla eri tavoilla. Omenanlajikeominaisuudet, sen koko, muoto, väri ja aromikkuus ovat oleellisiaasioita, mutta kuluttajan kannalta ratkaisevinta ostohetkellä on omenanulkoiset ominaisuudet. – Kuluttajat arvostavat omenassa mehukkuutta,rapeutta ja aromikkuutta sekä sitä, että omena on punainen, totesiTyötehoseuran tutkija SIRKKA MALKKI Uudenmaan omenanviljelijöillesuunnatun koulutusarjan avauksessa tänään Lohjalla. Malkki ruoti omenankäsittelyä lajittelussa ja kaupan tiskillä. Omenan
Kotimaisen omenan viljelyn säilymisen ja viljelyalan kasvamisenperusedellytys on hedelmän hyvä laatu, sillä laadukkaalla tuotteellariittää kysyntää. Viranomaisten tekemien pistokokeiden perusteellakotimaisen omenan ulkoinen laatu on ollut tuontiomenaa huonompaa.Kuluttajien mukaan suomalainen omena on kuitenkin maukas, terveellinen jaturvallinen, kertoo tutkija SIRKKA MALKKI Työtehoseurasta. Kotimaisenomenan voi huoletta syödä kuorineen, koska siinä ei olepintakäsittelyaineita ulkomaisten omenoiden tapaan. Työtehoseuran puolitoistavuotta sitten aloittama
Kotimaista omenaa ei juuri näy kaupoissa enää jouluna. Poikkeuksena on K-supermarket Kahveri Keravalla, jossa on esillä mahtava kotimaisen omenan esittely. ”Kotimaista omenaa suoraan tilalta” -lappu houkuttelee asiakkaita ostamaan isokokoista Loboa ja Punaista Atlasta. Kotimaisen omenan myynnin osuus omenan kokonaismyynnistä onkin kaupassamme marras-joulukuussa ollut mahtavat 50 prosenttia, kertoo kauppias HANNU KUUSINIEMI. – Olemme tehneet vuosia yhteistyötä
Omena on suomalaisten toiseksi eniten syömä hedelmä banaanin jälkeen. Kotimaisen omenantuotannon osuus kokonaiskulutuksesta on noin kuusi prosenttia, loppu on tuontiomenaa. Kotimaisen omenan viljelyala on kasvanut reippaasti viime vuosina. Vuonna 2004 se oli 620 hehtaaria, josta satoikäistä kasvustoa oli 500 hehtaaria. Omenaa tuottavia yrityksiä on noin 430. Ammattimaisesti omenaa tuotetaan 1,9–3,4 miljoonaa kiloa vuodessa ja kotipuutarhoissa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.