Kotimaisen omenan viljelyn säilymisen ja viljelyalan kasvamisenperusedellytys on hedelmän hyvä laatu, sillä laadukkaalla tuotteellariittää kysyntää. Viranomaisten tekemien pistokokeiden perusteellakotimaisen omenan ulkoinen laatu on ollut tuontiomenaa huonompaa.Kuluttajien mukaan suomalainen omena on kuitenkin maukas, terveellinen jaturvallinen, kertoo tutkija SIRKKA MALKKI Työtehoseurasta. Kotimaisenomenan voi huoletta syödä kuorineen, koska siinä ei olepintakäsittelyaineita ulkomaisten omenoiden tapaan.
Työtehoseuran puolitoistavuotta sitten aloittama projekti ¤Työtäpoimijoille, lajitellen laatua omenille¤ keskittyi sadonkorjuun ja-käsittelyn vaikutukseen omenan laatuun. Keskeisiä johtopäätöksiäesiteltiin keskiviikkona Lohjansaaressa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Laatu syntyy omenatarhoissa viljelymenetelmien ja kasvutekijöiden summana.Sadonkorjuulla ja -jatkokäsittelyllä sitä pystytään parhaimmillaankin vainylläpitämään, mutta ei parantamaan.
Malkin mukaan poiminta-ajankohdan nykyistä tarkempi määrittäminen on yksitapa parantaa omenoiden laatua. Useimmilla tarhoilla oikea kypsyysarvioidaan edelleen silmällä, vaikka tarjolla olisi tarkempiakinvaihtoehtoja.
Haluaako kuluttaja samaa kuin viljelijä?
Lajikkeen valinta on yksi askel laadukkaan omenan tuottamisessa. Suomessaviljeltävät omenat ovat pienikokoisia, ohutkuorisia ja herkästikolhiintuvia. Lyhyestä kasvukaudesta johtuen lajikkeiden pitää ollatalvenkestäviä. Viljelijät haluaisivat tuotantoon uusia lajikkeita, joidenomenat ovat suuria ja maukkaita. Niiden pitäisi olla myös viljelyvarmoja jakestettävä varastointia. – Lajikejalostus on kuitenkin hidasta ja työlästä,tuloksia saadaan vasta vuosien kuluttua, Malkki muistuttaa.
Jotta omenat menisivät kaupaksi, pitäisi tietää, millaisia omenoita kauppaja erityisesti kuluttajat haluavat. Tällaista selvitystyötä Työtehoseuraalkaa seuraavaksi tehdä, kun tuore projekti ¤Kotimaisen omenankuluttajalähtöinen markkinointi¤ pyörähtää käyntiin.
Lajikerunsaus aiheuttaa päänvaivaa
Nykyinen runsas omenalajikkeiden määrä on markkinoinnin kannaltaongelmallista. Kuluttajat eivät tunne erilaisia omenoista saati niidenkäyttötarkoituksia. Malkin mukaan viljelijöiden olisi mahdollista parantaatuotantonsa kannattavuutta keskittymällä pieneen määrään lajikkeita, joitatuotettaisiin nykyistä suurempia määriä. Nyt viljelyalojen pienuuden takiapuutarhoilta tulee kauppoihin pieniä määriä kutakin lajiketta.
Hyvä pakkaus suojaa ja houkuttelee
Omenat lajitellaan tarhoilla koneellisesti joko koon tai painon mukaan.Lajittelulla saadaan omenaerästä tasalaatuinen. Omenat pakataan 10 – 12kilon kartonkisiin laatikoihin. Kaupoissa kartonkilaatikot tyhjennetääntiskeille suuriksi kasoiksi. Herkkä tuote kärsii, eikä tilannetta parannakuluttajien hypistely mieleisiään omenoita valitessa.
Malkin mukaan kannattaisi kokeilla omenoiden pakkaamista erilaisiinyksittäispakkauksiin niin sanottujen bulkkituotteiden tarkoitettujenlaatikoiden lisäksi. Kunnollinen pakkaus ehkäisee kolhiintumista japidentää omenoiden myyntiaikaa. Hyvä pakkaus myös houkuttelee ostamaan.Tuloksena onkin usein suuri keko mustelmaposkisia omenoita.
Kakkosluokka jatkojalostukseen tilalla
Kauppa vastaanottaa yleensä vain ekstra- ja I-luokan omenaa. Omenatilojenongelmaksi jää, mitä tehdä II-luokan ja talouskäyttöön soveltuvilleomenoille. Kotimainen teollisuus ei suomalaista raaka-ainetta halua, koskaulkomaista saa halvemmalla. Malkin neuvo on jatkojalostus tilalla. Sillointarvitaan kuitenkin tietotaitoa, rahaa ja tekniikkaa. Myös tuotteidenmarkkinoinnin pitää olla kunnossa.
Silloin kun omena ei mene suoraan lajittelusta myyntiin, se pitääluonnollisesti varastoida. Useimmilla omenatiloilla ei kuitenkaan olekylmävarastoja, tai varastot ovat liian pieniä. Kuitenkin kylmässäomenoiden elintoiminnot hidastuvat eli ne säilyvät myyntikelpoisinapitkään.
Kaikki Suomessa viljeltävät lajikkeet eivät kestä varastoimista jakylmävarastoinninkin jälkeen tavara pitäisi saada myyntiin mahdollisimmanpian.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Omenan laatua voidaan määritellä useilla eri tavoilla. Omenanlajikeominaisuudet, sen koko, muoto, väri ja aromikkuus ovat oleellisiaasioita, mutta kuluttajan kannalta ratkaisevinta ostohetkellä on omenanulkoiset ominaisuudet. – Kuluttajat arvostavat omenassa mehukkuutta,rapeutta ja aromikkuutta sekä sitä, että omena on punainen, totesiTyötehoseuran tutkija SIRKKA MALKKI Uudenmaan omenanviljelijöillesuunnatun koulutusarjan avauksessa tänään Lohjalla. Malkki ruoti omenankäsittelyä lajittelussa ja kaupan tiskillä. Omenan
Kotimaisen omenan sesonki on lyhyt ja määrät pieniä, mikä vaikeuttaa omenan kauppaa. Markkinointi on kehittymätöntä, hinnat korkeat, ja kaiken lisäksi omenan laatu merkitsee kaupalle ja kuluttajalle eri asioita. Työtehoseura kertoi torstaina Helsingissä tuloksia tutkimushankkeesta, jossa on paneuduttu kotimaisen omenan kauppaan niin viljelijän, kaupan, suurkeittiöiden kuin kuluttajankin näkökulmasta haastattelujen ja kyselyjen avulla vuosina 2003-2004. Hankkeen päärahoittaja
Omena on suomalaisten toiseksi eniten syömä hedelmä banaanin jälkeen. Kotimaisen omenantuotannon osuus kokonaiskulutuksesta on noin kuusi prosenttia, loppu on tuontiomenaa. Kotimaisen omenan viljelyala on kasvanut reippaasti viime vuosina. Vuonna 2004 se oli 620 hehtaaria, josta satoikäistä kasvustoa oli 500 hehtaaria. Omenaa tuottavia yrityksiä on noin 430. Ammattimaisesti omenaa tuotetaan 1,9–3,4 miljoonaa kiloa vuodessa ja kotipuutarhoissa
Kotimaista omenaa ei juuri näy kaupoissa enää jouluna. Poikkeuksena on K-supermarket Kahveri Keravalla, jossa on esillä mahtava kotimaisen omenan esittely. ”Kotimaista omenaa suoraan tilalta” -lappu houkuttelee asiakkaita ostamaan isokokoista Loboa ja Punaista Atlasta. Kotimaisen omenan myynnin osuus omenan kokonaismyynnistä onkin kaupassamme marras-joulukuussa ollut mahtavat 50 prosenttia, kertoo kauppias HANNU KUUSINIEMI. – Olemme tehneet vuosia yhteistyötä
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.