Luomutuotevalikoimien kehitys heijastuu suoraan luomumarkkinoihin. -Uutuustuotteiden lanseerausvauhti on luomun kohdalla hiipunut ja kaupanluomutuotevalikoimien kasvu hidastunut. Markkinaosuuttaan ovat kuitenkinkasvattaneet luomusipuli ja -tomaatti, kertoo vt. toiminnanjohtaja PÄIVIRÖNNI Finfood Luomusta.
Maito on edelleen luomumarkkinoiden kasvun veturi. Sen myynti on viimeisten12 kuukauden aikana kasvanut yli 30 prosenttia. Luomumaidon markkinaosuusarvossa mitaten on 2,6 prosenttia koko maitomarkkinoista. Suurimmatmarkkinaosuudet ovat edelleen hiutaleissa (6,6 prosenttia), jauhoissa (4,3prosenttia) ja kananmunissa (4,2 prosenttia). Sen sijaan luomupastojen ja-makaronien markkinaosuudet ovat laskeneet. Myös tuore luomuleipä onmenettänyt asemiaan leipämarkkinoilla.
Luomujogurtin markkinaosuus on pysynyt ennallaan. Luomuvihanneksia ja-juureksia on ostettu hieman aikaisempaa enemmän. Markkinaosuuttaan ovatkasvattaneet etenkin luomusipuli ja -tomaatti.
Kannattavuutta ja yhteistyötä parannettava
Luomu tuotantovaihtoehtona saa elintarvikeketjulta kouluarvosanan 7,53.Finfood Luomun teettämässä tuoreessa luomubarometrissa elintarvikeketjuunkuuluvat tuottajat, valmistajat ja kauppa sekä tänä vuonna ensimmäistäkertaa myös ammattikeittiöt. Barometria on tehty viisi vuotta ja koko tämänajan arvosana on hiukan noussut.
Elintarvikeketju uskoo, että tulevaisuudessa luomun arvostus kasvaa. Enitenluomuun uskoo ketjun loppupää, viljelijät ovat epävarmempia. Kun ketjun eriosilta tiedusteltiin heidän omaa rooliaan luomutuotannon kasvattamisessa,vastaukset kertovat epäröinnistä. – Luomuketjun toiminnasta alkaa ollakokemuksia. Siinä mukana olevat miettivät nyt tarkkaan, mikä on heidän omaasemansa ketjussa ja kannattaako siinä olla mukana, Rönni selittää. Ketjuneri osapuolet ovat lähes yhtä mieltä siitä, että kannattavuus on luomunpullonkaula ja yhteistyö ketjun sisällä on heikkoa.
Viidennes käyttää luomua säännöllisesti
Joka viides suomalainen käyttää luomutuotteita säännöllisesti kertoo luomubarometri. – Säännöllisesti luomua käyttävien määrä on jo niin suuri, että voidaan puhua tietystä kuluttajajoukosta, toteaa vt. toiminnanjohtaja PÄIVI RÖNNI Finfood Luomusta.
Tyypillinen luomukuluttaja on 35 – 50-vuotias perheellinen,koulutettu ja hyvätuloinen nainen, joka asuu suurimmissa kaupungeissa.Luomutuotteita säännöllisesti käyttävä kuluttaja ostaa mieluummin luomuakuin tavanomaisesti tuotettuja suomalaisia elintarvikkeita. Tätä asiaakysyttiin barometrissa nyt ensimmäistä kertaa.
Luomubarometrin mukaan niiden kuluttajien määrä on vähentynyt, joillaylipäätään on kokemusta luomusta. Viime vuonna näiden kuluttajien osuus oli80 prosenttia, kun vastaava luku on nyt 62 prosenttia. – Kuluttajat osaavataikaisempaa paremmin ja todenmukaisemmin arvioida kokemuksiaanluomutuotteista ja niiden käytöstä. Barometria on tehty viisi vuotta jatänä aikana myös kuluttajien luomutietoisuus on parantunut, Rönni selittää.
Luomun osuus päivittäisistä ostoksista pieni
Luomutuotteita säännöllisesti käyttävä kuluttaja ostaa luomuna yleisemminperunaa, vihanneksia, leipää, maitoa, maitojalosteita, jauhoja, hiutaleita,marjoja ja hedelmiä. Tuotteet hankitaan useimmiten tavallisestapäivittäistavarakaupasta. Luomutuotteiden osuus päivittäisestä ostoskoristaon edelleen pieni, jatkuvasti luomunakin käyttävien ostoksista alleviidennes on luomua.
Luomua käyttävät aikovat myös lisätä luomutuotteiden kulutusta. Enitenluomukuluttajat suunnittelevat tuoretuotteiden, leivän, lihan jalihajalosteiden sekä maitotaloustuotteiden kulutuksen lisäämistä.
Mielikuva luomusta vaikuttaa ostopäätöksiin
Luomua säännöllisesti käyttävien kuluttajien ostohalukkuuteen vaikuttaviamielipiteitä selvitettiin asennebarometrilla. Ostohalukkuuden kannaltatuotteiden saatavuudella, valikoimien riittävyydellä, myyjienasiantuntemuksella ja tiedon saamisella luomutuotteista on suuri merkitys.Samalla nämä asiat ovat niitä, joista kuluttajilla on huonoja kokemuksia.Myöskään luomutuotteiden hinta – laatu-suhde ei ole luomukuluttajanmielestä aivan kohdallaan, samoin parantamisen varaa on tuotteidensäilyvyydessä ja pakkausten ympäristöystävällisyydessä. Kokemuksetulkomaisista luomutuotteista ovat monilla kuluttajilla olleet huonoja.
Luomutuotteiden ostohalukkuuteen niitä säännöllisesti käyttävilläkuluttajilla vaikuttavat suuresti myös valvonnan luotettavuus, vaikutusmaaseudun kehitykseen, tuotteiden turvallisuus ja terveellisyys,kotieläinten hyvinvointi, vaikutus Suomen elintarviketuotannon imagoon sekäkokemus siitä, että tuntee toimineensa oikein ostaessaan luomutuotetta.Kaikista luetelluista asioista luomukuluttajilla on hyviä kokemuksia.
Aurinkomerkki täyttää viisi vuotta
Vihreä ”Luomu – valvottua tuotantoa” – aurinkomerkki lanseerattiin keväällä1998. Merkki on tällä hetkellä yli 3 000 luomutuotteessa. Luomubarometrinmukaan merkin tunnistaa 77 prosenttia suomalaisista. Kuluttajien mielestäaurinkomerkki helpottaa luomutuotteen tunnistamista, vahvistaa käsitystätuotteen ympäristöystävällisyydestä ja hyvästä laadusta. Kuluttajat pitävätaurinkomerkittyä luomutuotetta selvästi parempana kuin luomutuotteita,joista merkki puuttuu.
Luomubarometria varten haastateltiin 176 elintarvikeketjun toimijaa ja 857 kuluttajaa.Tutkimuksen on toteuttanut Fennia Consulting. Teollisten luomutuotteidenmarkkinaosuudet perustuvat AC Nielsenin Talouspaneeliin ajanjaksolla29.12.2002 – 5.4.2003. Barometri on jatkoavuonna 1998 käynnistyneelle tutkimussarjalle, jossa on haastateltu yhteensä6 336 kuluttajaa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Vajaa vuosi sitten Oma piha -lehden toimitukseen tuli kirje ja valokuvia Seija Koirikiveltä. Hän kertoi rakentaneensa ja muuranneensa pihan rakenteet itse samalla, kun toimi nuohooja-yrittäjänä ja yksinhuoltajana. Seija ei kuulostanut ihan tavalliselta tädiltä, mutta odotukseni palkittiin vielä arveltuakin mahtavammalla pihakäynnillä heinäkuun helteissä. Seijan talo sijaitsee Pomarkun kunnassa hienolla paikalla joen rannassa. Hän kertoi ostaneensa talon
Oma PIHAn uudessa numerossa (1/2016) on juttu Honkapään harmoniasta, mutta kyllä siellä sattuu ja tapahtuukin. Oheisena on isännän kertomus mehiläisten karkaamisesta. Kertomuksen lopussa olevat kuvat on ottanut – siihen saakka kunnes parvi pääsi valloilleen – yli 30 vuotta sitten vihitty isännän vaimo. PARVI Lämpimänä heinäkuisena kesäpäivänä yli 30 vuotta sitten vihitty vaimoni tuli kasvimaalta sisään.
Sininen, valkoinen, keltainen – siinä on kevään vuokkoihanuuksien kukintajärjestys. Vuokonkukkien monimuotoisuus voi innostaa ryhtymään kasvikeräilijäksi. Valkovuokkomeren hohtava valo ja vuokkokimppu, onnekkaasti kohdattu keltavuokkolaikku ja sinivuokkojen salaperäinen sinisyys kuuluvat kevääseemme. Nämä näyt ovat piirtyneet lähtemättömästi muistiin usein jo lapsuudessa, ja myöhemminkin moni haluaa istuttaa kevätkukista juuri vuokkoja ihaillakseen niiden yltäkylläistä loistoa pihamaalla. Sini-, valko- ja keltavuokot
Viime päivät ovat olleet niin aurinkoisia ja lämpimiä, että luonto oikein puhkuu reipasta kasvuvauhtia, jota avitti myös lämpimiä ilmoja edeltäneet sateet. Eilisellä (4.5.) luontoretkelläni pääsin kuvaamaan jo rentukankukkiakin. Karaistunut ja reheväkasvuinen rentukka on kauneimmillaan kukkiessaan näyttävästi ja iloisenvärisesti rannoilla ja kosteikoissa. Maljakkokasvina se on kehno, nopeasti nuupahtava. Tusinan verran pieniä (etusiipien kärkiväli n. 2,5 cm),
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.