Anneli löysi puutarhaharrastuksen seitsemisen vuotta sitten. Hän levittää puutarhan luomaa hyvää blogeissa ja avaamalla puutarhansa kiinnostuneille.
Etupihalta lähtevän hiekkakäytävän päässä on kaariportti, jonka takana odottaa mukava penkki. Jollei malta istahtaa, voi jatkaa tutkimusmatkaa talon sivulle ja taakse. Seinän vieressä nauhukset valmistautuvat kukkimaan. Oikean puolen vehmas riipparaita näyttää vihreältä suihkulähteeltä.
TEKSTI ja KUVAT
Jouko Tikkanen
Anneli ja Kari Airola asuvat tyypillisessä 70-luvun omakotitalossa Joensuussa. Tontti on kooltaan 800 neliötä ja se on alkuaan ollut suomaastoa.
– Olen rakentanut puutarhaa mieheni kanssa seitsemän vuotta. Työaikaan ei ollut aikaa eikä mielenkiintoakaan puutarhaan. Kun lapset olivat pieniä, piha oli heidän juoksutantereensa, kertoo Anneli ja toteaa puutarhaharrastuksen alkaneen sairastumisesta.
Anneli Airola kuiskailee blogeissa, mitä hyvää puutarha luo ihmisille.
– Halusin tuolloin löytää harrastuksen, jossa oli mahdollisuus tyhjätä mieli, purkaa aggressioita, luoda jotakin uutta ja saada uusia voimia. Tähän haasteeseen puutarha on vastannut.
– Puutarhaa on rakennettu rakkaudella, mutta varsin vähällä rahalla. Olen panostanut puutarhan sisustukseen ja kirpputorit ovat olleet tärkeitä ostospaikkoja. Monia ostoksia on tehty myös matkoilta ja myöhemmin on mukava muistella, mihin matkaan mikäkin esine liittyi.
Puutarhassa on vapautta
Annelin ja Karin puutarhassa onkin runsaasti patsaita ja koristeita, mutta kukkivien kasvien runsaus ja mutkittelevat polut ovat kuitenkin näkyvin osa pihassa.
– Lähdimme tekemään puutarhaa ilman suunnitelmaa, pala palalta. Ensimmäisen perennapenkin tein koivun alle lasten hiekkalaatikkoon. Siinä ei pitäisi minkään kasvaa, mutta siinä vain kasvit ovat viihtyneet, naurahtaa Anneli ja toteaa, että myöhemmin tehdyt penkit on kuitenkin perustettu Marttojen puutarhakursseilla saatujen ohjeiden mukaan.
– Puutarhan viehätys on siinä, ettei ole kaavaa, vaan jokainen voi tehdä kuten haluaa. Työelämässä joutui tekemään kaavan mukaan, mutta puutarhassa saa tehdä vapaasti.
Anneli on ollut pari vuotta eläkkeellä. Viimeiset kaksikymmentä vuotta hän oli töissä Karelia-ammattikorkeakoulussa, ensin englannin opettajana, sitten kielikeskuksen johtajana ja viimeiset vuodet erikoissuunnittelijana.
Blogeja ja vierailijoita
Anneli on säilyttänyt aktiivisuutensa myös eläkkeellä. Hänellä on oma Pihakuiskaajan puutarha -blogi ja hän kirjoittaa myös Oma PIHA -lehden Ihan pihalla -blogiin. Anneli on avannut puutarhansa vierailijoille Avoimet puutarhat -tapahtumapäivänä ja hän osallistuu myös puutarhayhdistyksen toimintaan. Lisäksi hän toimii kehitysmaitten naisia tukevassa Naisten Pankissa ja vetää Lukevat leidit -lukupiiriä.
Anneli iloitsee siitä, että pihoihin panostaminen on levinnyt myös Itä-Suomeen.
– Haluan näyttää, että pienen kaupunkilaispihan voi saada nätiksi. On kiva, että ihmiset ovat kiinnostuneet, ja nykyään mukana on myös miehiä omasta kiinnostuksesta – eikä vain pakotettuina.
Sadan kasvin puutarha
Anneli on suunnitellut pihaan runsaasti polkuja, joiden toteutus on ollut Karin harteilla. Multa-, kivi- ja sorakuormat tulevat kadun varteen, josta ne on kottikärryillä levitelty pihaan. Yhtenä materiaalina pihan rakentamisessa on ollut pohjoiskarjalainen vuolukivi.
– Kivi on kaunis elementti, joka sopii hyvin kasvien kanssa.
Pihalla on liki sata erilaista kasvia, ja myös hyötypuutarhalle on löytynyt tilaa. Oman lisänsä puutarhaan tuovat kahden lapsenlapsen leikit.
– Olen pyrkinyt tekemään puutarhastamme viihtyisän, kauniin ja kotoisan eli paikan, jossa viihtyy ja jossa on kiva olla. Puutarhan merkitys on minulle suuri. Se merkitsee minulle iloa, kierrätystä ja unelmia, sanoo Anneli.
Näitten puitten juurella oli aikoinaan lasten hiekkalaatikko. Siihen Anneli perusti ensimmäisen perennapenkin.
Matkoilta Airolat ostava patsaita ja muita koristeita. Pientä patsasaluetta rajaavaa kumparetta peittävät kulta- ja kaukasianmaksaruoho, hopeahärkki ja peittokurjenpolvi sekä valkokukkainen pensashanhikki ’Abbotswood’.
Talon sivulle Anneli on suunnitellut mutkittelevan polun.
Nurkkauksessa olevassa kasviryhmässä on reheväkasvuisia perennoja, kuten töyhtöangervo, ukonhattu, hiirenporras, kuunliljat ja kielo. Etualalla isomaksaruoho virittelee kukintaa. Humala kokeilee kiipeämistä vanhaa ikkunaa pitkin.
Männyn juurelle on perustettu miniatyyrimaailma.
Luonnonkivet ja vuolukivet ovat tärkeässä osassa Annelin puutarhassa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Olen uusi kirjoittaja Ihan Pihalla -blogissa. Ajattelin ensin esitellä muutamalla sanalla puutarhaani. Olen innokas harrastajapuutarhuri Joensuusta. Asumme omakotitalossa; tontin suuruus on noin 800 m2. Innostuin puutarhan laittamisesta kahdeksan vuotta sitten. Koska en ole alan ammattilainen, en tiennyt mistään mitään. Opiskelin perusasioita Marttojen puutarhakursseilla. Pihapiirrokset otettiin mukaan tunneilla ja niihin sitten tehtiin suunnitelmia. Tässä muutamia kuvia
Kouvolan Korialla sijaitseva vihersuunnittelijan oma piha nousi viime vuoden pihakilpailussa viiden finalistin joukkoon. Pihasta on tehty ammattitaidolla selkeä kokonaisuus, joka pysyy siistinä vähällä uurastuksella. Artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 4/2016. Pihanlaitto on ollut Maritta Vuorisen harrastuksena jo parikymmentä vuotta. Kolmikymmenvuotisen virkauran jälkeen puutarhasta tuli Maritalle unelma-ammatti, kun hän ryhtyi kaksi vuotta sitten yrittäjäksi.
Kirsi-Marja ja Arto Hamosen piha valittiin vuoden 2015 Suomen Paras Piha -kilpailussa finaaliin. Piha on harmoninen kokonaisuus, mutta siinä on paljon yllätyksellisiä yksityiskohtia. Voit katso videon pihasta tästä. Kirsi-Marja Hamosen puutarhaharrastus alkoi vuonna 1997, kun pariskunta muutti omakotitaloon. Talo sijaitsee kuutisen kilometriä Mikkelin keskustasta Pieksämäen suuntaan. Tontin koko on liki 4000 neliötä, josta 1200 neliötä
Maija-Liisan ja Taiston piha on kahdessa tasossa. Pihassa yhdistyvät Taiston kädentaidot ja Maija-Liisan viehtymys yhä uusien kasvien viljelyyn. He elävät puolet vuodesta liki omavaraistaloudessa. Piha nousi vuoden 2015 Paras Piha -kilpailussa finaaliin. Maija-Liisa Kallio ja Taisto Laakso muuttivat vuosituhannen vaihteessa rivitalosta 1,4 hehtaarin tontilla olevaan omakotitaloon. Se löytyi Savontien varrelta, yhdeksän kilometriä Lahden keskustasta Heinolaa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.