keltainen_hyasintti

Tuoksuhyasintit mielletään usein täällä Suomessa joulukukiksi, luonnostaan hyasintti on kuitenkin keväällä kukkiva sipulikasvi. Hyasintin menestyminen puutarhassa on kuitenkin ainakin itselläni ollut kovin vaihtelevaa ja epävarmaa. Syksyllä istutin kokeilumielessä ruukkuihin hyödettäväksi keltaisia hyasintteja luomaan aikaista kevättä, ja piristystä kotiin.

Istutin sipulit ravinteikkaaseen, hiekansekaiseen multaan lokakuun alussa. Annoin niiden olla kasvihuoneessa syksyn päivät, mutta ennen pakkasia siirsin ne viileään rappukäytävään ja lopuksi kotini kylmään yläkertaan, talvetushuoneeseen jonka lämpötila pysyy talvella +5-+10 asteen välillä. Vuodenvaihteessa sipulit alkoivat näyttää elon merkkejä. Pimeässä lehdet ja varret venyivät sopivan näyttäviksi, ja nyt hyasintit saavat kukoistaa valoisalla ikkunalla. Viileässä ne kestävät todella kauan. Voin sanoa että tuoksu on tällä lajikkeella vähintäänkin voimakas. Näitä hyasintteja katsellessa ei todellakaan joulu tule ensimmäisenä mieleen, ehkä enemmänkin pääsiäinen.

Tunnettuja keltaisia hyasinttilajikkeita ovat muun muassa ’City of Harlem’, ’Yellow Queen’ sekä ’Gipsy Princess’, joka on juuri tämä kuvassa oleva lajike.

keltainen_hyasintti2

Jaa artikkeli