huonekuusi

Vaikka joulu on jo ohi ja perinteiset joulukuuset kannetaan ulos varisevine neulasineen, huonekuusi on pysyvä ja kestävä puu kunhan sen saa pidettyä hengissä kotioloissa. Suomen pimeä talvi ja sähkölämmitteinen lämmin kuiva huoneilma tekee hallaa norfolkinaraukarialle (Araucaria heterophylla), joka on tottunut luonnostaan kasvamaan Australian ja Uuden-Seelannin välissä sijaitsevalla Norfolkinsaarella. Siellä se on sopeutunut sietämään hyvin jopa suolavettä. Jo 1800-luvulla huonekuusi on ollut suosittu kodin ”viherkasvi” hieman koleissa kartanoiden saleissa.

Jotta huonekuusi talvehtisi hyvin, kannattaa sille etsiä kodin viilein ja kostein paikka, valoa tietenkään unohtamatta. Ihanteellinen lämpötila olisi noin +10-+15 astetta. Multa saa talvella hieman kuivahtaa, mutta muutoin tasaisesta kastelusta on hyvä pitää huoli. Säännöllinen sumuttelu tekee myös hyvää, koska kasvi tarvitsee ilmankosteutta. Kellastuvat neulaset ovat hälytysmerkki epäsuotuisista kasvuolosuhteista.

Kesäksi huonekuusen voi siirtää ruukussaan ulos suojaisaan varjopaikkaan ja lannoittaa hieman runsaammin. Kotioloissa huonekuusi voi kasvaa vuosien mittaan pari-kolmemetriseksi.

Jaa artikkeli