Daalian mukulajuurakot on hyvä nostaa maasta talikolla, jotta mukulat eivät vaurioidu.

Ihana ja värikäs daaliakesä on jälleen takana. Täällä Pohjois-Pirkanmaalla ensimmäinen pakkasyö tuli noin viikko sitten, palelluttaen kaikki aremmat kesäkukat, mukaan lukien daaliat. Tänään oli tuulinen ja aurinkoinen päivä, joten ennen huomiseksi luvattuja kaatosateita tartuin toimeen ja valmistelin ne talven varastointia varten.

  •  Nosta mukulajuurakot varovasti talikolla, varoen että pulleat varastomukulat eivät irtoa, sillä niissä piilee juurakon kasvuvoimaa.
  • Leikkaa varret matalaksi, jättäen noin 5-10 cm tapin.
  • Puhdista juurakoista liiat mullat pois ja leikkaa mahdollisesti mädäntyneet mukulat pois, jotta ne eivät talvella mädätä ja homehduta koko juurakkoa.
  • Merkitse juurakot nimilapuilla, jotta tunnistat lajikkeet keväällä.
  • Daalian voi siirtää myös ruukussa talvehtimaan, kunhan antaa mullan ensin kuivua hyvin.

Hyvä mukula on kova, pullea ja kiinteä. Mädät ja pehmeät varastomukulat kannattaa leikata pois. Suurikokoinen valkoinen lautasdaalia ’Café au Lait Supreme’ on jättiläinen myös mukulajuurakkonsakin puolesta. Mitä suurempi lajike, sitä suuremmat energiavarastot sillä juurakossa on.

  • Halutessaan juurakot voi pestä ja asettaa sitten kuivumaan ilmavaan paikkaan. Itse olen yleensä vain kuivattanut ne hyvin ja harjannut liiat mullat pois.
  • Säilytä ilmavasti viileässä ja pimeässä paikassa talven yli kevääseen (autotalli, kellari, vintti, kasvien viileä talvetushuone – jos sellainen kotoa löytyy). Olosuhteet saisivat olla hieman samalaiset, kuin säilyttäisit juureksia, vain hieman kuivemmat.
  • Daalioiden suurimmat haasteet talvella ovat mätäneminen tai homehtuminen, jos ne ovat jääneet liian kosteiksi. Vastaavasti liika kuivuminenkin lämpimässä paikassa kuivattaa varastomukulat ruttuisiksi ja keväällä liotuksenkin jälkeen kasvuunlähtö voi olla huonoa. Jos haluaa nähdä enemmän vaivaa säilytyksen suhteen, voi puhtaat kuivat juurakot varastoida turpeeseen tai sahanpuruun.

Leikkaa paleltuneet varret pois ja kuivata juurakot.

Olen huomannut että näin syksyllä auton kuomullinen perävaunu on hyvä juurakoiden alustavalle kuivatukselle. Pohjalle vain pahvia ja kuomu auki aina kun sää sen sallii. Myyrätkään eivät pääse silloin mukuloita syömään, kuten vaikka pihamajassa. Syyspäivänä hyvin tuuletettu kasvihuonekin on kelpo paikka alustavalle kuivaamiselle.

Talven ajan säilytän juurakoita ilmavasti sanomalehtipaperilla vuoratuissa muovikoreissa, ämpäreissä ja pahvilaatikoissa kotini viileällä vintillä, jossa lämpötila on alimmillaan noin +3 asteen paikkeilla. Säilytyspaikka ei saisi mennä pakkasen puolelle. Vaikka ensimmäinen yöhalla palelluttaakin syksyllä varret, säilyvät mukulat vielä mullassa vaurioitumatta.

Huhtikuussa on jälleen aika tarkastaa daalioiden kunto ja istuttaa ne esikasvamaan kevättä varten. Ne voi toki myös istuttaa suoraan maahan toukokuussa kun yöhallan vaara on mennyt ohi. Päälle kannattaa laittaa vielä pakkasharso varmuuden vuoksi.

Pienellä vaivannäöllä daalioista saa monivuotisen ilon puutarhaan ja kestäviä leikkokukkia koko kesäksi. Pari vuotta puutarhassa kasvaneet mukulajuurakot muodostavat komeat kasvustot ja kukintakin on huomattavasti runsaampaa kuin heti ensimmäisenä kesänä. Vaikka välillä juurakoiden talvettaminen onnistuu ja joskus taas ne kaikesta huolimatta mätänevät, kannattaa niiden talvetusta harrastaa, sillä daalia ei suinkaan ole kertakäyttökukka. Ottamalla omat suosikkilajikkeet talteen, kukkaloisto lisääntyy entisestään ja rahaakin säästyy keväällä – vaikkapa uusien lajikkeiden hankintaan.

Jaa artikkeli