koristekrassi001

Kaukaa Etelä-Amerikasta kotoisin oleva koristekrassi sopii mainiosti myös suomalaisiin pihoihin, parvekkeille ja kasvimaiden kaunistajiksi. Onhan se varsinainen ilopilleri tumman oranssinpunaisine ja keltaisine kukkineen. Tai lohenpunaisine, riippuen lajikkeesta.

Koristekrassi sopii erinomaisesti hyötypuutarhaan, sillä kasvin lehdet, kukat ja jopa siemenetkin syötäviä. Nuoret lehdet voi silputa salaatin sekaan ja isommista saa sievät kertakäyttölautaset pihajuhliin. Eivät ne kovin tukevat ole, mutta muuten hyvät. Kukissa on hieno, hiukan pippurinen vivahde. Niillä voi koristella kakut ja salaatit, minkä lisäksi ne voi vallan hyvin popsia suuhun. Vaalealihaisen kalan seurana ne ovat myös omiaan. Vihreät siemenet puolestaan säilötään etikkaliemeen ja käytetään kapristen tapaan.

Koristekrassi maistuu valitettavasti myös ötököille. Etenkin kirvat suorastaan rakastavat sitä. Tarkkaile siis lehtien alapintoja ja kukkavarsia ja ryhdy toimiin heti, kun näet ensimmäiset öttiäiset. Vesisuihkutus tai mäntysuopavesi toimivat hyvin. Myrkkyjä on syytä välttää – eihän kasvissa ole edes mitään syötävää, jos sitä suihkuttelee myrkyillä.

 

koristekrassi002 koristekrassi003ris

Jaa artikkeli