Mustarastas on kulkenut pälvien välisellä lumella. Esiin tulleesta maasta tankattujen matojen ravitsemina rastaiden on ollut hyvä jo ihastuttaa etelärannikon kuulijoita laulullaan. Pälvet muonittavat myös pidemmän matkan takaa saapuvia muuttolintuja, ja niiltä voi alkaa havainnoida varhaisimpia merkkejä kasveista.

Pälviverkosto laajenee. Kuvassa häämöttää muutamia naakkaparvelaisia tarkastelemassa edellisvuotista heinikkoa.

Pälvipaikoilta alkaen sulava jäinen lumipeite muodostaa kiehtovia kuvioita, kuin pitsiä. Tumma maa alkaa kerätä itseensä lumipintaa enemmän lämpöä, mikä nopeuttaa maan sulamista pälvien ympäriltä.

 

Pälvi on näin keväisin päivän sana. Milloin ensimmäiset lumettoman maan kohdat näkyvät ja missä? Muodostuuko pälviä vuosittain ensimmäiseksi tietyille paikoille?

Varhaisia pälviä näkyy usein puiden alla, missä esimerkiksi kuusen leveä oksisto on suojannut maata suurimmalta lumikertymältä.

Pälvi on äidinkielemme talviluontoa kuvaavaa kaunista erikoissanastoa. Liitymme näiden sanojen monipuolisuuden perusteella muihin lumen äärellä eläviin kansoihin, kuten inuiitteihin ja skotteihin.

Pälvitilanne on erilainen pitkässä maassa: etelärannikolla sula maa on jo laajalti vallitsevana näkynä. Talven ja kevään mittaan pälvivaihe voi koittaa monta kertaa suojasäiden ja lumisateiden vaihdellessa.

Jaa artikkeli