Alkukesän kukkapuujuhla on edennyt omenankukkiin, ja puidenystävän onkin seuraavaksi aika retkeillä omenapuiden katveeseen. Kukkapilviä on avautumassa niin hyötytarhoissa kuin koristeistutuksissa, vaikkapa valmistujaisjuhliakin kehystämään.

Kyseessä on japanilaisille tärkeän hanamijuhlan eli kirsikankukinnanihailun kaltainen ajanjakso. Silloin varataan aikaa läsnäololle puiden kukkimishetkien ihmeellisyyttä kokemassa.

Hedelmätarhojen omenapuissa näkyvät valkean ja vaaleanpunaisen herkät, jäätelöannosmaiset yhdistelmät.

Koristeomenoissa on sävyjä esimerkiksi tummasta burgundista eriasteisiin pinkkeihin. Nimet, kuten purppura- ja paratiisiomenapuu, kuvaavat kukkivien puiden luomia vaikutelmia. Samoin meillä melko yleisen Hopa -purppuraomenapuun nimi, joka tarkoittaa sioux-alkuperäiskansan kielellä kaunista.

Koristeomenapuiden värikuva usein vaalenee vähitellen kukinnan edetessä. Lopulta puiden alle kerääntyy pudonneiden terälehtien keveänkaunis matto. Sitten odotellaankin koristeellista omenasatoa, joka voi olla sekä hyöty- että visuaalisen sadonkorjuujuhlan aikaa. Koristeomenapuista löytyy talvenkestävyyttä luomaan hanamitunnelmaa pohjoisempanakin.

Jaa artikkeli