April lovar vår. Trots att det känns som att våren är extra sen i år finns det ändå gott om vårtecken. De tidigaste små vårblommorna tittar fram så fort snön smält undan och lyser upp även då himlen är grå. Eftersom många tidiga lök- och knölväxter härstammar från stäpp- och bergstrakter tål de torra växtförhållanden efter blomningen. De kan därför planteras nära husgrunden och andra platser som snön försvinner från allra först.

Pärlhyacint.

De tidiga vårblommorna ger oss en färgglad början på trädgårdssäsongen. En annan mycket viktig egenskap är att snödroppar, pärlhyacint, krokus, vintergäck och andra vårblommor ger pollen och nektar till våra bevingade vänner vilket har en större betydelse än vad vi kan tänka oss. Pollinerande insekter behöver hitta mat till sig och sina larver tidigt på våren. Utan pollinerare inga bär,frukter, frön eller nya växter.

Det är viktigt att bin och andra pollinerande insekter hittar mat tidigt på våren. Vintergäcken blommar först.

Utbudet på blommande lök- och knölväxter i kruka har ökat de senaste åren. Det bästa med dem är att de inte är slit- och slängväxter utan att de efter blomningen kan planteras ut i trädgården. Kanske just på de platser snön smälte från tidigast och blomma bland de första växterna nästa vår.

April och påskledigt betyder också att de första vårarbetena i trädgården kan inledas. Äppelträds- och buskbeskärning står på arbetslistan. Sätt några kvistar i vas tillsammans med tulpanerna.

En inventering av frysens bär och grönsaker ger en blid av vad det lönar sig odla och plocka i år och även goda ideér till påskmatens innehåll. Vinbärskross och äppelmos är god tårtfyllning. Havtornsbär och -kross, ringblomskronblad, röda vinbär och blåbär är färgglad och nyttig dekoration på påsktårtan och paschan.

Havtornsbär, havtornskross och torkade ringblomskronblad.

Torkade ringblomskronblad, blåbär, röda vinbär och havtorn.

Jaa artikkeli