Orvokki 1

Orvokit (Viola cornuta) ovat kevään ensimmäisiä kasveja, joita voi istuttaa ulos jo huhtikuussa. Ne kestävät jopa viiden asteen pakkasia. Orvokki menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla, mutta kaikkein helteisimpiä paikkoja on syytä välttää. Se vaatii runsasta kastelua, mutta ei siedä jatkuvaa märkyyttä. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uusia leikkaamalla se lyhyeksi. Kuihtuneet kukat poistetaan.

Pistokaslisätty daalia (Dahlia hybr.) muistuttaa kasvutavaltaan vanhoja mukuladaalioita. Se viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla. Kastelusta ja lannoituksesta on huolehdittava säännöllisesti. Kuihtuneet kukat poistetaan.

Iso-olkikukka (Xerichrysum bracteamum) vaatii myös säännöllisen kastelun ja lannoituksen. Se menestyy parhaiten valoisella, mielellään aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvin kukat pysyvät auki myös pilvisellä säällä.

Marketta (Argyranthemum frutescens) soveltuu moneen kohteeseen, kuten laatikkoihin, ruukkuihin ja kukkapenkkeihin. Kasvi viihtyy valoisessa paikassa. Säännöllinen kastelu ja lannoitus pitävät kukinnan jatkuvana. Kuihtuneet kukat poistetaan. Marketta kestää jonkin verran hallaakin.

Pistokaslisätyllä lobelialla (Lobelia richardii) on voimakas kasvutapa. Se kestää hellettä ja kuivuutta paremmin kuin tavallinen lobelia. Kasvi menestyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla.

Myös riippapetunia (Petunia ´Surfinia´) on valoisan paikan kasvi, joka kannattaa pitää sateelta suojassa. Liian pitkäksi venähtäneitä versoja voi typistää, jolloin kasvi tuuheutuu entisestään. Kuihtuneet kukat nypitään pois.

Jaa artikkeli