OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parasta syksyssä eivät ole pimenevät illat, sateen ropina tai kynttilöiden sytyttely, vaan hedelmistä raskaina olevat omenapuut. Näin ainakin keittiössä viihtyvän herkkusuun mielestä.

Ensin kypsyvät pehmän makuiset Valkeatkuulaat, sitten iloisen punaiset Bergiukset ja kirpakat Syysviirut ja lopulta on happamien Antonovkien vuoro. Lajikkeita on valtavasti, ja jokaisella on oma käyttötapansa. Yksi maistuu parhaimmalta suoraan puusta poimittuna, toinen sopii piirakkaan, kolmannesta puristetaan mehua ja neljännestä keitellään hilloja, hyytelöitä ja survoksia. Kanelilla maustetut uuniomenat vaniljajäätelön kera ovat syksyisten jälkiruokien aatelia.

Omena sopii myös suolaisten ruokien kumppaniksi. Juustotarjottimella ne ovat oiva lisä viinirypäleiden rinnalle, ja voi niillä korvata perunankin liharuokien seurana. Kirpeä omena tuo hienon suolaisen makean lisän itämaisiin lihapatoihin, ja karamellisoidut tai siiderissä kypsennetyt paksut omenaviipaleet ovat taivaallisia paistetun kanan, ankan tai possun kanssa.

Syksy onkin herkuttelun aikaa. Sienet, riista, kala ja kauden vihannekset yhdistettynä omenaherkkuihin, iltojen pimetessä, kynttilänvalossa, sateen ropistessa ikkunoihin…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaa artikkeli