Ahvenanmaan puutarhahallilla, ÅTH:lla, on ollut voimakas uudistusohjelma. ÅTH:n vuonna 2002 aloittama kehitystyö alkaa olla maalissa. Voimat on markkinoinnissa yhdistetty, omenalajikkeet uudistettu ja uusiin toimitiloihin muutettiin syyskuun alussa. Uudessa 30.10.2009 ilmestyvässä Puutarha-Sanomat -lehdessä (9/2009) on toimitusjohtaja Tord Sarlingin haastattelu.
– Olen tyytyväinen, kun kahdeksan vuoden uudistusohjelma alkaa olla päätöksessä. Nyt työtä vapautuu markkinointiin ja kehitykseen. Meillä on hyvä lähtökohta tulevaisuudelle.
Ahvenanmaalaiset viljelijät olivat aiemmin kahdessa leirissä: yksityisen Hags Ab:n ja ÅTH osuuskunnan.
– Taistelu viljelijöistä aiheutti päällekkäisiä kustannuksia ja investoinnit tehtiin kahteen kertaan. Vuonna 2002 Hags Ab:n toiminta myytiin ÅTH:lle, kertoo Tord Sarling, joka itse kuului Hagsin omistajaperheeseen.
– Olemme pystyneet lisäämään ÅTH:n toiminnan tehokkuuden kaksinkertaiseksi. Voimme pitää palveluksessa viljelykonsulenttia ja järjestää koetoimintaa. Hoidamme myös viljelytarvikkeiden yhteisostot ja säästämme kuljetuksissa.
Sarling kertoo omenanviljelyn kehitystyön alkaneen 5–6 vuotta sitten.
– Tavoitteeksi asetettiin, että tuotetaan kuluttajan haluamaa omenaa, joka on hyvänäköistä ja maukasta. Omenan tuli myös säilyä kaupassa eikä se saanut aiheuttaa siellä ongelmia.
– Lajikkeet valittiin yhdessä keskusliikkeiden kanssa. Poistolistalle joutuivat ’Ranger’, ’Quinte’, ’Samo’, ’Punainen Melba’ ja ’Punainen Atlas’. Niitä ei poistettu kerralla, vaan sitä mukaa kun uudet istutukset tulivat satoikään.
– Viljelijät ovat nyt tyytyväisiä ratkaisuun. He saivat tilalle ’Raikan’, ’Rubinolan’, ’Santanan’ ja ’Discoveryn’. Omenaprojektissa jotkut innostuivat kokeilemaan päärynääkin, joka on vaativampi viljeltävä.
Tord Sarling kertoo ÅTH:n myymän omenan määrän nousevan tänä vuonna 2,4 miljoonaan kiloon ja ensi vuonna lähelle kolmea miljoonaa kiloa.
Viljelykonsulentti Paul Mårten Sjölund kertoo oheissa videossa sipulintuotannosta.
Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä.
Sipuli saa jakamattoman suosion sekä ruoan makua arvostavilta että niiltä, jotka painottavat ruoan hyviä terveysvaikutuksia. Ilman sipulia ei tule toimeen kotikokki eikä huipputason keittiömestari. Sipuli antaa ruoalle sielun. Sipulia kannattaa käyttää vaihdellen ja yhdistellen erilaisia sipuleita. Viikolla 4 (21. – 27.1. 2008) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Sipuliviikkoa. Suomalaiseen ruokakulttuuriin sipuli on kuulunut vuosisatojen ajan. Sipulia
Ruoanvalmistus alkaa lähes aina sipulin pilkkomisesta. Ilman sipulia edes huippukokki ei selviä. Vaihtele ja yhdistele kotikokkauksessakin eri sipulilaatuja, koska juuri sipuleista ruoka saa täyteläisyyttä ja maut syvyyttä. Sipulit pyöristävät ja täydentävät ruoka-aineiden ominaismakuja. Joskus ne tuovat ruokaan myös vastamakuja ja uusia sävyjä. Kaiken lisäksi sipulit edistävät terveyttä.Kelta-, valko- ja punasipulin tuntevat kaikki. Purjo ja ruohosipuli
Kotimaista omenaa riittää yhä useamman kaupan joulumyyntiin. Uuden varastointitekniikan ja uudistuvan lajikkeiston ansioista kotimaisella omenalla voidaan herkutella lähivuosina kevättalvelle saakka. Raportti Ahvenanmaan omenaviljelystä on PUUTARHA-Sanomat lehden numerossa 10/2009, joka ilmestyy marraskuun 27. päivänä. Jan Mattsson on Ålands Trädgårdshall –osuuskunnan merkittävin omenanviljelijä. Hän viljelee Getan ja Finnströmin kunnissa omenaa 28 hehtaarin alalla ja satoa tulee 500
Kotimaista omenaa ei juuri näy kaupoissa enää jouluna. Poikkeuksena on K-supermarket Kahveri Keravalla, jossa on esillä mahtava kotimaisen omenan esittely. ”Kotimaista omenaa suoraan tilalta” -lappu houkuttelee asiakkaita ostamaan isokokoista Loboa ja Punaista Atlasta. Kotimaisen omenan myynnin osuus omenan kokonaismyynnistä onkin kaupassamme marras-joulukuussa ollut mahtavat 50 prosenttia, kertoo kauppias HANNU KUUSINIEMI. – Olemme tehneet vuosia yhteistyötä
Englantilainen Thompson & Morgan on onnistunut varttamaan tomaatin ja perunan niin, että ne molemmat tuottavat satoa. Yritys on alkanut myydä Englannissa TomTato® -tuotemerkillä näitä taimia puutarhaharrastajille 10 punnan hinnalla. Ihmekasvin maanpäällinen osa on kirsikkatomaatti. Yritys kertoo yhden kasvin tuottavan yli 500 kappaletta maukkaita kirsikkatomaatteja. Maan alla peruna tuottaa jopa 2 kiloa valkoisia ja herkullisia perunoita.
Viime vuoden Paras Piha .-kilpailussa Itä-Suomen parhaaksi pihaksi valittiin Leena Turusen ja Alpo Lehikoisen piha. Pihassa on hyvä ja rauhallinen tunnelma. Vaaramaiseman avaruus on säilytetty. Tämä lieksalaisen maalaistalon värikäs pihapiiri esitellään Oma PIHA –lehden uudessa numerossa, joka ilmestyy 14.8.2014. Katso video tästä
Oma Piha -lehden vuosittainen pihakilpailu on nyt finaalissa. Uusimmassa lehdessä (nro 6/2013) esitellään viisi pihaa eri puolilta Suomea. Voit äänestää niistä mieleistäsi pihaa marraskuun loppuun mennessä. Äänestä tästä linkistä Katso video tästä
Uudessa Puutarha-Sanomat –lehdessä (nro 8/2013) on artikkeli Timo Krappen omenaviljelykseltä. Tila sijaitsee Lohjan Lohjansaaressa. Timo kertoo artikkelissa omenalajikkeista, omenan perusrungoista, kasvitaudeista ja isoista ja pienistä tuholaisista. Timo Krappe markkinoi omenat viiteen pääkaupunkiseudun markettiin. Tänä vuonna kysyntä on ollut tasaista, kun kotipuutarhaomena ei ole häirinnyt markkinoita. Krappen tilalla on perusteilla uusi omenatarha, jossa käytetään piiskataimien sijaan
Arja ja Pekka Ollikaisen piha Kemistä valittiin vuoden 2012 Paras Piha -kilpailussa Pohjois-Suomen parhaaksi pihaksi. Yhtä ihastuttava piha on rajanaapurillakin, jonka kanssa pihaharrastus on yhteinen. Arja kertoo, että kohopenkit ovat osoittautuneet oivallisiksi ratkaisuiksi. – Olen ollut niiden käytössä edelläkävijä, kun niitä on meillä ollut jo 20 vuoden ajan. Laatikoissa viljely on helppoa ja kasvit kestävät
Puutarha-Sanomat –lehden uusimmassa numerossa (6/2013) on artikkeli Matti Veijolan nokkosbisneksestä. Hän viljelee ja jalostaa Osuuskunta Ärmätin nimissä nokkosta, jonka muut puutarhaviljelijät kokevat rikkaruohoksi. Nokkonen on kuitenkin jo kansanperinteessä tiedetty terveystuotteeksi, ja sen arvostus on muiden villiruokien tapaan kovassa nosteessa. Yrittäjä on tehnyt uraa uurtavaa työtä nokkosen viljely- ja jalostustekniikan sekä nokkostuotteiden kehittämiseksi. Katso Luonnontuotealan tiedotushankkeen
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.