Ahvenanmaan puutarhahallilla, ÅTH:lla, on ollut voimakas uudistusohjelma. ÅTH:n vuonna 2002 aloittama kehitystyö alkaa olla maalissa. Voimat on markkinoinnissa yhdistetty, omenalajikkeet uudistettu ja uusiin toimitiloihin muutettiin syyskuun alussa. Uudessa 30.10.2009 ilmestyvässä Puutarha-Sanomat -lehdessä (9/2009) on toimitusjohtaja Tord Sarlingin haastattelu.

– Olen tyytyväinen, kun kahdeksan vuoden uudistusohjelma alkaa olla päätöksessä. Nyt työtä vapautuu markkinointiin ja kehitykseen. Meillä on hyvä lähtökohta tulevaisuudelle.

Ahvenanmaalaiset viljelijät olivat aiemmin kahdessa leirissä: yksityisen Hags Ab:n ja ÅTH osuuskunnan.

– Taistelu viljelijöistä aiheutti päällekkäisiä kustannuksia ja investoinnit tehtiin kahteen kertaan. Vuonna 2002 Hags Ab:n toiminta myytiin ÅTH:lle, kertoo Tord Sarling, joka itse kuului Hagsin omistajaperheeseen.

– Olemme pystyneet lisäämään ÅTH:n toiminnan tehokkuuden kaksinkertaiseksi. Voimme pitää palveluksessa viljelykonsulenttia ja järjestää koetoimintaa. Hoidamme myös viljelytarvikkeiden yhteisostot ja säästämme kuljetuksissa.

Sarling kertoo omenanviljelyn kehitystyön alkaneen 5–6 vuotta sitten.

– Tavoitteeksi asetettiin, että tuotetaan kuluttajan haluamaa omenaa, joka on hyvänäköistä ja maukasta. Omenan tuli myös säilyä kaupassa eikä se saanut aiheuttaa siellä ongelmia.

– Lajikkeet valittiin yhdessä keskusliikkeiden kanssa. Poistolistalle joutuivat ’Ranger’, ’Quinte’, ’Samo’, ’Punainen Melba’ ja ’Punainen Atlas’. Niitä ei poistettu kerralla, vaan sitä mukaa kun uudet istutukset tulivat satoikään.

– Viljelijät ovat nyt tyytyväisiä ratkaisuun. He saivat tilalle ’Raikan’, ’Rubinolan’, ’Santanan’ ja ’Discoveryn’. Omenaprojektissa jotkut innostuivat kokeilemaan päärynääkin, joka on vaativampi viljeltävä.

Tord Sarling kertoo ÅTH:n myymän omenan määrän nousevan tänä vuonna 2,4 miljoonaan kiloon ja ensi vuonna lähelle kolmea miljoonaa kiloa.

Viljelykonsulentti Paul Mårten Sjölund kertoo oheissa videossa sipulintuotannosta.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä.

Katso video tästä

Jaa artikkeli