Kasveissa piilee vielä paljon mahdollisuuksia lääkkeiden ja terveyttäedistävien yhdisteiden tuottamiseksi. Kasvibiotekniikan asiantuntijat ovatparhaillaan kokoontuneet Helsinkiin kolmipäiväiseen kansainväliseenkongressiin kuulemaan ja keskustelemaan uusista kasvibiotekniikanmahdollisuuksista.
VTT:n järjestämään seminaariin osallistuu lähes 200 asiantuntijaa 33maasta. Paikalla on myös kansainvälisen lääketeollisuuden edustajia.
Kasvisten syöpää ehkäisevälle vaikutukselle etsitään syitä
Parhaillaan on menossa tai suunnitteilla useita laajojainterventiotutkimuksia hedelmien ja marjojen terveysvaikutuksista. Näissätutkimuksissa selvitetään muun muassa mansikan kykyä alentaa kolesterolia,granaattiomenan vaikutusta eturauhassyöpään, mustikan hyötyjä tulehdustenkannalta ja mustaherukan yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin.
Säännöllisen kasvisten kulutuksen on havaittu olevan yhteydessä muun muassaalhaiseen syöpien esiintyvyyteen. Polyfenolien kohdalla on esitetty kaksimallia, jotka voisivat selittää kasvisten syöpää ehkäisevää vaikutusta:antioksidanttimalli ja fytoestrogeenimalli. Kumpikaan malli ei voikuitenkaan täysin selittää, miksi jotkut luonnossa esiintyvät yhdisteetvoivat estää syövää.
Brittitutkija RANDOLPHE ARROO kertoi kongressissa hypoteesista, jonkamukaan jotkut ravinnon yhdisteet kuten polyfenolit toimivat niin sanottuinaesilääkkeinä. Tällaisilla yhdisteillä ei sellaisenaan ole yleensä juurikaanbiologista aktiivisuutta, mutta elimistössä ne voivat aktivoitua toimimaanlääkkeenomaisesti. Näin esimerkiksi polyfenolit voisivat aktivoituatoimimaan lääkkeenomaisesti kasvainsolussa.
Geenitekniikan mahdollisuudet kiehtovat tutkijoita
Hollantilainen tutkija ARNAUD BOVYN mukaan geenitekniikan avulla on muunmuassa pystytty lisäämään tomaatin flavonolipitoisuutta sipulin tasolle jasaamaan tomaatti tuottamaan flavonoideja, joita se ei luonnostaantuottaisi. Parhaillaan tutkitaan myös mahdollisuuksia optimoidageenitekniikan avulla antosyaniinien pitoisuuksia omenassa japroantosyanidiinien pitoisuuttaa mansikassa.
Insuliinin tarpeen arvioidaan kasvavan räjähdysmäisesti seuraavan kymmenenvuoden aikana diabeteksen yleistymisen vuoksi. Kongressissa esiteltiin myösmahdollisuuksia turvata kasvava insuliinin tarve kasvibiotekniikan avulla.
Paksusuoli muistetaan lääketutkimuksissa vain harvoin
VTT:n tutkija ANNA-MARJA AURAN mukaan lääketutkimuksissa paksusuolimielletään monesti vain imeytymättömien lääkejäämien erityspaikaksi. Vainharvat yritykset ottavat mikrobiaineenvaihdunnan huomioon lääkkeidenkehittämistyössään.
Mielenkiintoinen tutkimusaihe on myös, mitä mikrobit tekevät paksusuolessafenoleille, jotka matkustavat suolessa ravintokuidun mukana.