Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton vuosikokous on uusinut aiemmin tekemänsä esityksen elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamisesta muiden EU-maiden tasolle. Marjanviljelijät muistuttavat, että arvonlisävero on yksi niistä tekijöistä, joka nostaa meillä tuotettujen marjojen kuluttajahintaa.

– Korkea arvonlisävero haittaa merkittävästi marjanviljelyn kannattavuutta Suomessa, totesi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Alpo Ellä liiton vuosikokouksessa 11.3. – Pelkästään siitä, että esimerkiksi Saksassa elintarvikkeiden arvonlisävero on 7 prosenttia ja Suomessa 17, syntyy kuluttajahintoihin selvä ero.

Työvoimakustannukset eivät ole vähennyskelpoisia

Korkean arvonlisäveroprosentin lisäksi marjanviljelijöitä harmittaa, etteivät työvoimakulut ole meillä vähennyskelpoisia. – Suomessa viljeltyjen marjojen tuotantokustannuksista reilusti yli puolet syntyy työvoimakustannuksista. Marjojen tuotantopanoksissa on erittäin niukasti vähennyskelpoisia arvonlisäveroeriä, mikä aiheuttaa lähes koko arvonlisäveron siirtymisen kuluttajahintaan, Ellä muistuttaa.

– Tämän lisäksi Suomessa tuotetut marjat kilpailevat markkinoilla tuontihedelmien kanssa, joiden hinta on alhainen ja sitä kautta myös arvonlisäveron vaikutus kuluttajahintaan jää pieneksi.

Alv-korotuksen piti olla tilapäinen

Hedelmän- ja marjanviljelijät muistuttavat, että elintarvikkeiden arvonlisävero korotettiin meillä 17 prosenttiin vain tilapäisesti Euroopan unioniin liityttäessä. Korotus oli alunperin tarkoitettu sovellettavaksi vain vuoden 1997 loppuun. Muualla Euroopassa elintarvikkeiden arvonlisävero on tällä hetkellä keskimäärin 6-7 prosenttia.

– Päättäjien olisi aika ottaa uudelleen käsittelyyn arvonlisäprosentin alentaminen elintarvikkeiden tuotannossa ja erityisesti työvoimavaltaisilla tuotannonaloilla. Tämän ei pitäisi olla mahdotonta, onhan muuallakin Euroopassa elintarvikkeilla erilaisia verokantoja, Ellä esittää.

Jaa artikkeli