Kotimaisista raaka-aineista-aineista, kuten viinimarjoista, vadelmista,mansikoista ja karpaloista valmistettujen tilaviinien suosio on kasvanuttasaisesti alun rynnistyksen jälkeen. Tänä vuonna tilaviinejä myytäneennoin 370 000 litraa, joka on vain pisara meressä verrattuna Alkonmyyntiin, mutta merkittävä elinkeino noin 40:lle tilaviiniyrittäjälle.

Tilaviinien sesonki on parhaimmillaan lomakauden aikana. Matkailijatkiertävät mielellään viinitiloja ostamassa tuotteita maistellakseen javertaillakseen eri alueiden tuotantoa. -Mukavan vilkkaalta kesä tuntuualkaneen, sanoo Suomen Tilaviiniyrittäjien tiedottaja MARJA TIGERSTEDTMustila Viini Oy:stä Elimäeltä. Hänen mukaansa autoilevat matkailijatovat viinitilojen pääasiallisimpia vieraita, kun taas muina aikoinaryhmämatkalaiset ja ruokapalveluiden käyttäjät liikkuvat bussilasteittain.

Myyntioikeuksiin toivotaan väljennyksiä

Marja Tigerstedt ei tyrmää niin Alkon monopolihaaveita säilyttää myyntitiskeillään kuin vähittäiskaupankaan toiveita saada viininmyyntioikeuksia.
-Tuotamme herkku-, hemmottelu- ja lahjatavaratuotteita, jotka eivätkilpaile massatuotteiden kanssa. Meidän argumentteina ovat puhtaus, aitousja kotimaisuus. Hinta ja laatu ovat sitä luokkaa, ettei ei-toivottu väkisitä yksinkertaisesti osta.

Korjattavaa silti olisi. Tilaviiniyrittäjät toivovat, että alle22-prosenttisten tuotteiden vähittäismyynti tulisi sallia suoraanviinitiloilta ja toimitusmyyntioikeudet tulisi myöntää laajemmin myösviiniyrittäjille.

-Nyt sallitaan viinitloilta vain mietojen alle 13-prosenttistenkäymistuotteiden myynti, mikä vaikeuttaa vain anniskelumyynnissä olevienvahvempien viinien, sherryjen ja liköörien myyntiä. Samoin toimitusmyyntiesimerkiksi internetkaupan välityksellä kaipaisi kipeästiajanmukaistamista, Marja Tigerstedt sanoo.

Tuottajia tasaisesti ympäri maata

Viininvalmistus on ollut sallittua vuodesta 1995, jolloin ensimmäisetyrittäjät aloittivat tuotantonsa. Aktiivitiloja on nyt 40 javalmistusluvanhaltijat mukaan lukien kaikkiaan 50. Suurimmalla osallaviiniyrittäjistä on myös lupa valmistaa väkeviä viinejä, liköörejä jatisleitä. Myymälät ovat matkailukaudella avoinna usein myösviikonloppuisin eräitä juhlapyhiä lukuunottamatta.

Suurin osa viinitiloista sijaitsee Etelä- ja Itä-Suomessa. Vähiten tilojaon Pohjanmaalla ja Kainuussa. Pohjoisimmat tilat sijaitsevat Saariselällä,Levillä ja Ylläksellä. Suurimmat viinitilat ovat Pälkäneellä sijaitsevaRönnvikin tila sekä Ilomantsissa sijaitseva PeltoHermannin Viinitila, jokatekee yhteistyötä muun muassa Valamon Luostarin kanssa Heinävedellä.

Jaa artikkeli