Monipuolisista raaka-aineista valmistetut kotimaiset tilaviinit kilpailevatlaatunsa puolesta jo perinteisten rypäleviinien kanssa. Esimerkiksiviherherukasta ja variksenmarjasta syntyy hienoja ruokaviinejä.Jälkiruokaviineissä hurmaavat muun muassa uuniomena ja mustaviinimarja. – Kehitys on ollut huimaa, kehuu helsinkiläisen Ravintola Nokankeittiöpäällikkö MARKUS MAULAVIRTA.
Kotimaiseen ruokaan erikoistuneessaNokassa keskustellaan myös tilaviinien mahdollisuuksista ravintolassa. –Paikalliset erikoisuudet kiinnostavat etenkin keskieurooppalaisiamatkailijoita. Tilaviinit sopisivat seikkailunhaluisille turisteille,ennustaa Maulavirta.
Tilaviinejä kohta kymmenen vuotta
Ensimmäiset suomalaiset viinitilat saivat lupansa vuoden 1995 alkupuolella.- Ensimmäistä tuotetta odotettiin lähes kauhunsekaisin tuntein, muisteleeylitarkastaja ARI LAAKKONEN Tuotevalvontakeskuksesta. Nyt yrittäjiä onkymmeniä ja laatu hyvissä kantimissa.
Pohjoinen ilmasto, puhdas ympäristö, ensiluokkaiset raaka-aineet jarehellinen ammattitaito ovat tilaviiniyrittäjien valtteja. -Raaka-aineista vesi on jopa tärkein. Käytämme viineissämme vain lähdevettä,painottaa JANNE PIHAMAA Vuoden tilaviini 2003 -tittelin Rosémansikkaviinillään lunastaneesta Viini-Pihamaa Oy:stä. – Parhaaseentulokseen tarvitaan laatutyön lisäksi silti myös ripaus onnea, hymyileePihamaa.
Tilaviinien raaka-aineiden on oltava täysin kotimaisia. Edes mausteista eitingitä. – Glögin kanssa meinasi tulla vaikeuksia. Kotimaista kanelia eiole saatavilla, joten korvasimme sen omalla yrttisekoituksellamme, kertooPihamaa.
Laatu vaatii omistautumista
Tilaviineille povataan menestyksekästä tulevaisuutta. Vuonna 2002 aloitettumaa- ja metsätalousministeriön rahoittama laatuluokitushanke edistääaistinvaraisen laadun hallintaa ja viineille luodaan laatuprofiilit. -Tarkoituksena on antaa puolueetonta tietoa tuotteen laadusta, kertoohankkeen vetäjä, Lepaan tilaviinikouluttaja MIKKO HASU.
Tilaviiniyrittäjät ovat osa elintarvikkeiden laatuketjua. — Kokoelintarvikeketju tekee paljon vapaaehtoista ylimääräistä työtä laaduntakaamiseksi, muistutti MTK:n tiedotuspäällikkö LEENA PACKALÉNelintarviketalouden laatutiedotuksen järjestämässä tilaisuudessa torstainaRavintola Nokassa. Laatu on ihmisistä kiinni. Vaaditaan intohimoa jaomistautumista asialle.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Tilaviinien myyntiajat laajenevat. Niitä saa saa huhtikuun puolivälistä lähtien myydä joka päivä kello 7 – 21 eli myyntiajat ovat samat kuin kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla myytävien alkoholijuomien. Valtioneuvosto päätti asetuksen muuttamisesta keskiviikkona.Tähän saakka tilaviinien myynti on ollut kiellettyä kirkollisina juhlapäivinä, itsenäisyyspäivänä, vapunpäivänä ja pääsiäispäivän aattona. Muutoksen tarkoitus on parantaa maaseutumatkailun toimintaedellytyksiä, perustelee hallitusneuvos ISMO TUOMINEN.
Suomen tilaviiniyrittäjät odottavat, että tilaviineille myönnetty yhteensäparin viikon mittainen lisämyyntiaika voi nostaa tilaviinien myyntiä 10-20prosenttia. Myynti on sallittu nyt myös juhlapyhinä sekä iltaisinyhdeksään asti eli myyntiajat ovat samat kuin keskioluella. Mustilan viinitilan tirehtööri MARIA TIGERSTEDT Elimäeltä iloitsee, ettäkauan odotettu päätös vihdoin saatiin aikaan. Uudistusta on ehdotettupäättäjille vuodesta 1998 lähtien. – Tärkein pointti tässä on, että
Lepaan vuoden tilaviini -kilpailu oli tänä vuonna korkealuokkainen, sillä mitaleita myönnettiin aiempaa enemmän. — Hyvää tasoa kuvaa myös se, että 82 tuotteesta kahdelle myönnettiin kultamitali, totesi kilpailun puheenjohtaja ISTVÁN ZSEMBERY. Kisassa oli mukana 13 kotimaista viinitilaa. Järjestyksessään yhdeksännet kilpailut järjestettiin Lepaa -2004 näyttelyn yhteydessä. Kultamitalin sai vuoden tilaviiniksi valittu pälkäneläisen Rönnvikin Viinitilan Rönnvik -marjaviini, joka
”Kotimaisuudesta kertova Hyvää Suomesta -joutsenlippu ja Puhtaasti Kotimainen-sirkkalehtilippu eivät ole mikä tahansapakkausmerkkejä, vaan niiden käyttöä valvotaan tarkasti. Auditointikoulutuksensaaneet tarkastajat kiertävät yrityksissä ja valvovat, että joutsenlipun sääntöjä noudatetaan. Kasvisten merkin laatu valvotaan pistokokein tukkuliikkeissä. Joutsenlipun tarkastajienkoulutuksessa perehdytään muun muassa arviointiprosessiin ja erilaisiin laatustandardeihin. Koulutusta antaa esimerkiksi Laatukeskus. – Suomalaisissa elintarvikeyrityksissä ei esiinny systemaattisia puutoksiajousenlipun käytössä, kertoo
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.