Vaikka lokakuinen puutarha näyttääkin pääasiassa tältä…

kastepisarat-076m

…voi tarkkasilmäinen puutarhuri vielä löytää pihamaalta kaikenlaista sykähdyttävää.

kastepisarat-021m

Kuukausimansikka (Fragaria vesca ’Rügen’) kukkii vielä ja kasvustoa pöyhimällä löytyy muutama makea suupalakin.

kastepisarat-024m

Mirrinminttu (Nepeta x faassenii) on aloittanut uusintakierroksen huvimajan eteläseinustalla.

’Kronborg’

’Kronborg’

Rosariossa on useampikin väripilkku. Nämä eivät ymmärrä lopettaa ennen kuin talvi tulee.

’F.J. Grootendorst’

’F.J. Grootendorst’

’Pink Pins’

’Pink Pins’

’Hobby’

’Hobby’

kastepisarat-030m

Rosariossa kasvaa ruusujen seurana myös muutamia perennoja. Jättipoimulehti (Alchemilla mollis) on tehnyt ujostellen yhden uuden kukkavanan.

kastepisarat-035m

Puutarhan myskimalvat (Malva moschata) ovat mummuni peruja. Näiden siemenet nousivat pintaan, kun käänsin vanhaa trekolia muutamia vuosia sitten. Ne eivät pelästy pientä kylmääkään vaan kukkivat urheasti.

kastepisarat-036m

’Ruususen uni’-atsalean (Rhododendron Rustica Mixture-risteymä) syysväritys on leiskuvan punainen. Taustalla kääpiövalkokuusia (Picea glauca ’Alberta Globe’).

kastepisarat-044m

Aamukaste ruskasävyisten koivuangervojen (Spiraea betulifolia ’Island’) lehdillä on kaunista katseltavaa.

kastepisarat-048m

Lyhtykoisojen (Physalis alkekengi var. franchetii) oranssit lyhdyt säilyvät kasvustossa pitkälle talveen ja vielä seuraava keväänä voi kukkamaalta löytää lähes olemattomiin hapertuneita lyhtyjä.

kastepisarat-050m

Tummakurjenpolven (Geranium phaeum) yksinäinen kukka nuokkuu aamukasteen painosta. Taustalla näkyy rypäs nuppuja!

kastepisarat-052m

Kangasajuruoho (Thymus serpyllum) on kukkinut tauotta heinäkuusta lähtien.

kastepisarat-054m

Tämä on punatähtiputkilleni (Astrantia carniolica x major) jo kolmas kukintakierros tänä vuonna. Hämmästyttävää! Tämä on perenna, jota voin lämpimästi suositella. Se leviää siemenestä, joten se kannattaa istuttaa paikkaan, jossa sen leviäminen ei haittaa.

kastepisarat-056m

Köynnösruusu ’Lawinian’ (Rosa Loistoköynnösruusu-ryhmä) olen raahannut kotiin puolikuolleena rönttinä. Istutin sen viime kesänä kamarin ikkunan alle. Maa on tässä kohtaa hyvin laihaa, joten korkeutta ei ole kertynyt kuin nelisenkymmentä senttiä. Se päätti kuitenkin ilahduttaa puutarhuria ja on kukkinut jo muutaman viikon suloisen vaaleanpunaisin kukin.

kastepisarat-059m

Verikurjenpolvi (Geranium sanguineum) lopetti kukinnan pari viikkoa sitten, mutta se on edelleen hyvin koristeellinen tulenpunaisine lehtineen.

kastepisarat-062m

Puutarhamyymälässä myytiin isoja keijunkukkien (Heuchera) taimia syysistutuksiin kohtuulliseen hintaan. Ostin kolmea eri väriä ja istutin ne saviruukkuun. Lähipäivinä etsiskelen niille sopivan paikan ja kaivan maahan talvehtimaan.

kastepisarat-063m

Hylätyn mummonmökin pihasta kaivettu harjaneilikka (Dianthus barbatus) kukkii toistamiseen. Nuppujakin on vielä tulollaan.

kastepisarat-065m

Tämän kesän hankintoihin kuuluva harmaakurjenpolvi ’Purple Pillow’ (Geranium cinereum) oli ostohetkellä kukassa ja pääkukinnan jälkeen se on tasaiseen tahtiin plopsautellut muutaman kukan ihailtavaksi.

kastepisarat-069m

Tässä vielä lähikuva kukasta. Upean purppuraiset terälehdet ja hieman tummempi suonitus. Ne luovat mahtavan kontrastin harmahtavan lehdistön kanssa.

kastepisarat-071m

Pensashanhikkeja (Dasiphora fruticosa) löytyy perinteisen keltaisen lisäksi monia muitakin värejä kuten punaista, oranssia, valkoista ja vaaleanpunaista. Tämä hempeä yksilö on lajikkeeltaan ’Lovely Pink’.

kastepisarat-075m

Syysleimu ’Aida’ (Phlox paniculata) kukkii vielä niukasti.

kastepisarat-083m

Komeamaksaruoho ’Herbstfreude’ (Sedum) on saanut muutamasta pakkasyöstä lisää punaa kukintaansa. Vieressä olevat kuunliljat ovat sen sijaan ottaneet kovasti nokkiinsa. Kiven päällä sinkkisoikossa viihtyy kerrottukukallinen lumihiutale aina vaan.
Aurinkoa syyspäiviin!

Jaa artikkeli