IMG_6372

Mikäli haluat kokeilla jotain erikoisempaa amaryllislajiketta, vielä saatat löytää puutarhamyymälöistä viimeiset ritarinkukan sipulit. Marketeista ja sekatavarakaupoista löytää hyvin myös perinteisiä punaisia ja valkoisia lajikkeita joita tuntuu vielä riittävän. Amarylliksen sipulilla menee noin 6-10 viikkoa kukintaan lajikkeesta riippuen, joten nyt on vielä mitä parhain aika istuttaa helposti kasvatettava jouluisen juhlapöydän kaunotar.

IMG_7273

Istuta amaryllis niin, että osa sipulista jää mullan yläpuolelle. Juurien liottaminen vedessä ennen istuttamista nopeuttaa kasvuun lähtöä. Sivuilta ruukun ja sipulin väliin tulisi jäädä noin sormen paksuinen osio multaa. Ruukun hyvä salaojitus lekasoralla on tarpeen. Kastele amaryllista maltillisesti ja pidä se lämpimässä ja valoisassa paikassa lampun alla jotta kukkavana ei venyisi turhan pitkäksi ja honteloksi, kuten monesti saattaa käydä suomalaisen syyskodin hämäryydessä.

Tämä innokas sipuli kasvoi jo pakkauslaatikossaan. Valkeat lehdenalut muuttuivat valossa ja lämmössä nopeasti elinvoimaisen vihreiksi.

Tämä innokas sipuli kasvoi jo pakkauslaatikossaan. Valkeat lehdenalut muuttuivat valossa ja lämmössä nopeasti elinvoimaisen vihreiksi.

IMG_6391

Itse laitoin kasvamaan pari viikkoa sitten hieman erikoisempia lajikkeita kuten limenvihreän amarylliksen ’Lemon Lime’, kirjavin terälehdin kukkivan ’Papillon’ ja piparminttukarkkimaisen raidallisen ’Fairy Tale’ -amarylliksen, jonka ilmeisesti tulisi kasvattaa parhaimmillaan 4 kukkavanaa joissa jokaisessa huimat 6-7 kukkaa. Kaikki sipulit ovat jo ryhtyneet ahkerasti työntämään lehtiä ja nuppuja, joten tilanne näyttää lupaavalta.

IMG_6377

Lähimarketista hankittu valkoinen ’Intokazi’ on ollut ahkerin ja kukkavana nuppuineen puskee jo reilun 10 cm korkuisena. Kukinta-aikaa voi toki säädellä pitkittämällä sitä aavistuksen viileämmässä, mutta valoisassa paikassa.

’Fairy Talen’ kasvuvauhti kahdessa viikossa.

’Fairy Talen’ kasvuvauhti kahdessa viikossa.

IMG_7568

Jään suurella mielenkiinnolla odottelemaan mitä tuleman pitää, sillä en ole kovin kokenut amarylliksen kasvattaja, mutta uusia asioita on mukava kokeilla. Minulla on tunne, että kaikki amaryllikseni kukkivat jo viimeistään joulukuun alussa, mutta eipä se haittaa, sillä ne luovat toivottua joulutunnelmaa juuri oikeaan aikaan ja tekeehän amaryllis yleensä ainakin kaksi kukkavanaa.

IMG_6397

Yhden amarylliksen ehdin jo tässä syksyllä kukittaa (malttamaton jouluintoilija kun olen). Mittasin kasvuajan, ja istutuksesta kukintaan meni tällä ’Minerva’ -sipulilla tasan kuukausi. Ehkäpä siis kaikkein viimeisin päivä istuttaa oma ritarinkukka tulevaksi jouluksi on (lajikkeesta ja olosuhteista riippuen) 24.11. jolloin se saattaa ehtiä kukkaan jouluksi.

Jaa artikkeli