Mikäli haluat kokeilla jotain erikoisempaa amaryllislajiketta, vielä saatat löytää puutarhamyymälöistä viimeiset ritarinkukan sipulit. Marketeista ja sekatavarakaupoista löytää hyvin myös perinteisiä punaisia ja valkoisia lajikkeita joita tuntuu vielä riittävän. Amarylliksen sipulilla menee noin 6-10 viikkoa kukintaan lajikkeesta riippuen, joten nyt on vielä mitä parhain aika istuttaa helposti kasvatettava jouluisen juhlapöydän kaunotar.
Istuta amaryllis niin, että osa sipulista jää mullan yläpuolelle. Juurien liottaminen vedessä ennen istuttamista nopeuttaa kasvuun lähtöä. Sivuilta ruukun ja sipulin väliin tulisi jäädä noin sormen paksuinen osio multaa. Ruukun hyvä salaojitus lekasoralla on tarpeen. Kastele amaryllista maltillisesti ja pidä se lämpimässä ja valoisassa paikassa lampun alla jotta kukkavana ei venyisi turhan pitkäksi ja honteloksi, kuten monesti saattaa käydä suomalaisen syyskodin hämäryydessä.
Itse laitoin kasvamaan pari viikkoa sitten hieman erikoisempia lajikkeita kuten limenvihreän amarylliksen ’Lemon Lime’, kirjavin terälehdin kukkivan ’Papillon’ ja piparminttukarkkimaisen raidallisen ’Fairy Tale’ -amarylliksen, jonka ilmeisesti tulisi kasvattaa parhaimmillaan 4 kukkavanaa joissa jokaisessa huimat 6-7 kukkaa. Kaikki sipulit ovat jo ryhtyneet ahkerasti työntämään lehtiä ja nuppuja, joten tilanne näyttää lupaavalta.
Lähimarketista hankittu valkoinen ’Intokazi’ on ollut ahkerin ja kukkavana nuppuineen puskee jo reilun 10 cm korkuisena. Kukinta-aikaa voi toki säädellä pitkittämällä sitä aavistuksen viileämmässä, mutta valoisassa paikassa.
Jään suurella mielenkiinnolla odottelemaan mitä tuleman pitää, sillä en ole kovin kokenut amarylliksen kasvattaja, mutta uusia asioita on mukava kokeilla. Minulla on tunne, että kaikki amaryllikseni kukkivat jo viimeistään joulukuun alussa, mutta eipä se haittaa, sillä ne luovat toivottua joulutunnelmaa juuri oikeaan aikaan ja tekeehän amaryllis yleensä ainakin kaksi kukkavanaa.
Yhden amarylliksen ehdin jo tässä syksyllä kukittaa (malttamaton jouluintoilija kun olen). Mittasin kasvuajan, ja istutuksesta kukintaan meni tällä ’Minerva’ -sipulilla tasan kuukausi. Ehkäpä siis kaikkein viimeisin päivä istuttaa oma ritarinkukka tulevaksi jouluksi on (lajikkeesta ja olosuhteista riippuen) 24.11. jolloin se saattaa ehtiä kukkaan jouluksi.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Amaryllis on myös yksi joulun tähdenmuotoisista klassikkokukista. Sen komeat torvikukat hehkuvat useimmin joulunpunaista tunnelmaa. Valkeista amarylliksistä voi yhdistellä vaikka jouluruusujen kanssa lumisenherkkiä istutuksia. Vaaleanpunasävyiset taas muistuttavat perhosia talven keskellä. Amaryllikset ovat oikeastaan nimeltään ritarinkukkia (Hippeastrum). Niiden latinankielinen nimi viittaa ’ritarin tähteen’ tai ’hevosmiehen tähteen’. Joulunajan amaryllikset voi hankkia kauppojen vuosi vuodelta laajemmista valikoimista. Mahdollisimman nupullisena
En koskaan unohda ensimmäistä näkemääni kukkivaa kameliapensasta (Camellia japonica). Vai pitäisikö sanoa -puuta? Täydessä kukassa oleva kamelia ulottui nimittäin kattoon asti ja tuntui valtaavan koko tilan. Paikka oli Helsingin Talvipuutarha Töölönlahdella, ja juuri nyt on taas kamelioiden kukinnan aika. Nuppuja on kuulemma runsaasti ja ensimmäiset ovat jo avautuneet. Mikä siis sen parempi paikka vierailla näin
Hyvää jouluviikkoa ja rauhallista joulun aikaa kaikille Ihan pihalla -blogin lukijoille. Joulukuinen sää on ollut parhaimmillaan ja luonto on ollut kauneimmillaan. Ainakin Pohjois-Karjalassa olemme saaneet nauttia kauniista aurinkoisista ulkokeleistä ja hyvin runsaasta lumesta. Kuvat ovat Joensuusta Pielisjoen varrelta. Hiljaa helkkää joululaulut, hiljaa tähdet loistaa. Hiljaa saapuu joulun rauha, kaikki huolet poistaa. Tallenna Tallenna Tallenna
Tänään joulukukkien maailmasta ovat vuorossa jouluruusut (Helleborus), jotka ovat viime vuosina nousseet hyvin suosituiksi. Tutuin niistä on vaaleajouluruusu (H. niger), jonka valkokukat symboloivat valoisuutta pimeimpänä vuodenaikana. Sen englanninkielinen nimi on myös ’christmas rose’ ja saksaksi sitä kutsutaan nimellä ’Christrose’. Varsinainen ruusu se ei ole, vaan leinikkikasvi, jonka kukkien ruusuinen muoto kuitenkin näkyy nimissä. Jouluruusuun, kuten
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.