Siirry sisältöön

Samoihin aikoihin kun meillä kukkivat valkovuokot, puhkeavat Japanissa kukkaan viherkameleonttilehdet (Houttuynia cordata). Mitään muuta yhteistä niillä ei olekaan, sattuvatpa vain muistuttamaan kukkiessaan hiukan toisiaan.

Kukinnan ajankohdasta – sopivasti äitienpäivän aikaan – huolimatta japanilaisäidit eivät saa lapsiltaan viherkameleonttilehtikimppuja. Syitä siihen on monia, ehkä suurimpana kasvin voimakas ominaishaju, jonka mukaan se on saanut englanniksi nimen fish mint. Erityisesti se pistää nenään silloin, kun kukkia kerätään tai kun kasvia kitketään. Voimakkaasti leviävänä luonnonkasvina viherkameleonttilehti myös äityy helposti rikkaruohoksi, joka tunkee lonkeronsa pensaiden juurten keskelle ja kurkistaa ylös kiveysten väleistäkin. Ei siis sittenkään äitienpäivämateriaalia, vaikka miten kauniisti kukkisi.

Japanissa viherkameleonttilehti tunnetaan nimellä dokudami, mikä viittaa sen rohto-ominaisuuksiin. Nuoria, vihreitä lehtiä kuivatetaan teeksi, jolla on kehoa puhdistavia ominaisuuksia. Sen lisäksi kasvia on käytetty palovammojen hoitoon. Etenkin hieman vanhemmalle väelle dokudami yhdistyy nimenomaan kotilääkekäyttöön.

Puutarhakirjoissa viherkameleonttilehti sitä vastoin esitellään maanpeittokasvina, mitä se myöskin on. Riippuu puutarhurista, miten asian näkee ja kasvin kokee. Kameleonttia kasvissa on sen värityksen muuttuminen: keväisen heleänvihreät lehdet muuttuvat myöhemmin kesällä pilkullisiksi ja vähitellen viininpunaisiksi, kunnes ne ränsisyvät ja lakastuvat kokonaan.

Suomessa kameleonttilehdestä tunnetaan pikemminkin sen jalostetut, kirjavalehtiset muodot. Niiden talvenkestävyys ei ole taattu, mutta aina kannattaa kokeilla, kasvi sinänsä on varsin mainio tuttavuus.

Viherkameleonttilehtiä metsäpuutarhassa saniaisten ja lumiangervon seurana.
Myöhemmin kesällä viherkameleonttilehden väritys muuttuu vihreästä viininpunaiseksi.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *