Tyrnistä saadaan tänä kesänä erittäin hyvä sato. Tyrni kypsyi reilut kaksiviikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna. -Hehtaarisato yltää keskimäärin5000 kiloon, arvioi Suupohjan Marjasosuuskunnan toiminnanjohtaja SEPPOKOIVUMÄKI Kauhajoelta. Parhaimmillaan tyrni voi tuottaa jopa 20 000 kiloahehtaarilta.
-Tyrni tuottaa satoa suhteellisen varmasti, oli sitten lämmin tai sateinenkesä. Kaikki riippuu siitä, miten pölytys onnistuu toukokuussa, Koivumäkisanoo. Hänellä on viiden vuoden kokemus tyrninviljelystä.
Suupohjan Marjaosuuskuntaan kuuluvilla 70 viljelijällä on tällä hetkelläsatakunta hehtaaria tyrniä viljelyksessä. Suomessa tyrniä viljelläänhieman yli 200 hehtaarin alalla.
-Osuuskunnan tavoitteena on laajentaa tyrnin viljelyala noin 200 – 300hehtaariin ja saada osuuskuntaan noin 100 -120 viljelijää. Tyrnin kysyntäon hyvä. Esimerkiksi Kauhajoen ruokamessuilla jalostava teollisuus olihyvin innostunut tyrnistä. Myymme marjaraaka-aineen teollisuudelle, jokatekee siitä mehuja ja hilloja, itse emme sitä jalosta, Koivumäki kertoo.
Osuuskunta keskittyy taimituotannon lisäksi jalostus- ja tutkimustyöhön.Oman taimituotantonsa ansiosta osuuskuntaan liittyvä saa taimetsuhteellisen edullisesti. Seppo Koivumäki laskeskelee, että yhdentyrnihehtaarin perustamiskuluiksi tulee noin 2000 euroa.
Poiminta työllistää
Tyrninviljely työllistää myö poimijoita. Osa viljelijöistä pystyyjärjestämään keruun tilan omalla työvoimalla, mutta laajamittainen viljelyvaatii näppäräsormisia poimijoita. Esimerkiksi Koivumäen oma tyrnialatyöllisti 11 henkilöä kolmeksi viikoksi. Poiminta päättyi viime viikolla.
Tyrninviljely ei rasita luontoa, sillä viljelmillä ei käytetä raskastakonekantaa. Tyrni kasvaa bakteerien kanssa symbioosissa ja tuottaahernekasvien tapaan tarvitsemansa typen. Rivivälit voidaan pitäänurmikkona. Väkilannoitteiden tarve on pieni, eikä torjunta-aineitatarvita tuholaisten toistaiseksi puuttuessa.
Kiinnostus tyrniin on kasvanut tasaisesti sitä mukaa, kuin senterveysvaikutuksien tutkimuksessa on edetty. Tyrnimarja sisältää runsaastiihmisen terveyden kannalta hyödyllisiä ainesosia, kuten vitamiineja,flavonoideja ja linoleenihappoa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Tyrnin viljelyn suurin pullonkaula on marjan poiminnan hankaluus. Tyrnin poiminnan Suomenmestarin tittelistä kisataan ensimmäistä kertaa 13.9.2003 Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla, Ruukissa. Tarkoituksena on poimia mahdollisimman paljon kauppakelpoista, ehjää ja roskatonta marjaa tyrnipensasta vioittamatta. Kilpailussa on sarjat sekä yksilö- että joukkuetasolla. Joukkuekilpailussa joukkueen koko on 3 henkeä. Kilpailu järjestetään Ruukin maaseutuoppilaitoksella pidettävien Luomu- ja tyrnimarkkinoiden yhteydessä. Kilpailupaikalla voidaan
Suomalaisen erikoismarja kuten tyrni, lakka, pensasmustikka ja marjatuomipihlaja eli saskatoon pystyisivät kilpailemaan ulkomaisten hedelmien kanssa vitamiinipitoisuuksilla mennen tullen. Erikoismarjojen viljelyä onkin kannustettu eri puolilla Suomea. Etelä-Pohjanmaalle on syntynyt varsinainen tyrnikeskittymä. Etelä-Pohjanmaan TE-Keskus on tukenut useampia tyrnihankkeita ja parhaillaan on käynnissä myös uusi tyrniverkostohanke. Tyrninviljelijät ovat Etelä-Pohjanmaalla myös muodostaneet osuuskunnan ja Kauhajoelle rakennetaan uutta tyrninjalostuslaitosta. Tyrnistä
Harjun Oppimiskeskuksessa Virojoella on tyrnin havaintotarha, jossa seurataan noin kymmenen lajikkeen kehittymistä ja satoa sekä poimintaominaisuuksia. – Tyrni on ollut hyvin helppo kasvatettava. Suurimmat ongelmat ovat olleet maan pinnan hoidossa, kun meillä ei ole käytössä mustaa katetta estämässä rikkaruohoja. Versotautia ei toistaiseksi ole esiintynyt, kertoo puutarhaopettaja Jyrki Korhonen. Harjussa on sekä kotimaisia että venäläisiä lajikkeita.
Helteisen kesän jälkeen on mukava palata takaisin töihin ja opintoihin. Monipuolinen, kasviksia runsaasti sisältävä, ruoka auttaa jaksamaan syksyn aherruksessa. Kesän aikana kypsyneet kasvikset sisältävät runsaan annoksen erilaisia makuaineita ja jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja ja muita suojaravintoaineita. Kasviksia on suositeltavaa syödä puoli kiloa päivässä. Viikoilla 34-35 (18. – 31.8.03) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Sadonkorjuuviikkoja. Kesän aikana
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.