Eilen Loviisassa pidetty pienimuotoinen Tulppaanien lumo –seminaari oli antoisa. Vaikka vuodenaika ei tarjoakaan keväisten sipulikukkien loistoa, voi upeita kukkia ihailla luentojen taustakuvina.
Seminaarin tarkoitus oli korostaa vanhojen viljelylajikkeiden merkitystä puutarhan kasvivalikoiman kestävinä peruspilareina. Pentti Alanko puhuu ja kirjoittaa perinnekasvien puolesta – toki sitä unohtamatta, että jotkut lajit menestyvät hoitamattominakin riesaksi asti. Oikea kasvi oikealle paikalle, niin rehottaminen ei haittaa. Varsinkin jotkin tatarlajit – joista Alanko eritoten mainitsi suomenröyhytattaren (Aconogonon x fennicum) ja isokonnantattaren (Bistorta officinalis) – mutta myös päivänliljat (Hemerocallis) ja kultapallo (Rudbeckia laciniata ’Goldball’) leviävät jossain määrin, ainakin vuosikausien kuluessa. Sellainen kasvupaikka, jossa kasvusto rajoittuu pihakäytävään tai nurmeen niin, että ruohonleikkuri leikkaa leviävät taimet, on turvallinen. Hennot ja kitukasvuiset naapurikasvit eivät tule kysymykseen, sellaiset istutetaan muualle.
Vanhojen lajikkeiden kestävyyden lisäksi niiden tehtävä puutarhakasvien monimuotoisuuden säilyttämisessä on tärkeä. Jos puutarhakulttuurimme ylläpito olisi vain muutaman, suurimman puutarhaliikeketjun käsissä, köyhtyisivät pihamme vain muutaman kymmenen kasvilajin ja –lajikkeen varaan. Puutarhakulttuurin, niin kuin kaiken muunkin kulttuurin, rikkaus on sen monikerroksellisuudessa. Siihen vaikuttavat viime vuosikymmenten muotien lisäksi historian käänteet, muuttovirrat, poliittiset yhteydet, pula-ajat ja omavaraistalouden tarve.
Seminaarin päävieras oli hollantilainen Leslie Leijenhorst, joka perehdytti kuulijat sipulikukkien kiehtovan historian lisäksi Hortus Bulborum –säätiön työhön. Jo 80 vuotta vapaaehtoisvoimin hoidettu Hortus Bulborum –puutarha Hollannissa on erikoistunut sipulikukkakasvien vanhojen lajikkeiden viljelyyn. Ilman puutarhan perustamista moni vuosisatoja sitten jalostettu kukka ei olisi nykyihmisen ihailtavana muutoin kuin maalauksissa. Kuin enkelin suojelemana, kuten Leijenhorst kuvailee, puutarha selvisi sodan riehuessa ympärillä ja hollantilaisten joutuessa syömään jopa kukkien sipuleita nälänhädässään.
Nykyään Hortus Bulborum kasvattaa kukkien sipuleita siinä mittakaavassa, että sipuleita riittää myös myyntiin. Suomeen historiallisia sipuleita maahantuo loviisalainen nettikauppa Villi Niitty, yksi seminaarin järjestäjistä.
www.hortus-bulborum.nl www.villiniitty.fi
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa on meneillään vuotuinen Tulppaanien lumo -näyttely 24.3 saakka. Nettikauppa Villi niitty, joka myös myy vanhojen sipulikukkien sipuleita ja mukuloita, on hyötänyt sipulit kukkaan juuri näyttelyä varten. Esillä on historiallisia lajikkeita 1500-luvulta alkaen ja villilajeja, joita harvemmin meillä tavataan. Usein puhutaan kasvitieteellisestä tulppaaneista, kun oikeasti tarkoitetaan villilajeja. Harhaanjohtava nimitys lienee tullut vieraista kielistä,
Sain kerran lahjaksi sormustinkukan. Se tuli naapurin puolelta ja asettui minun luokseni. Toivotin sen tietenkin tervetulleeksi, ja se valitsi itselleen sopivan paikan myös seuraavana vuonna. Siitä lähtien olen ollut sormustinkukkien lumoissa. Sanotaan, että luonnosta löytyvät kaikki maailman värit ja muodot ja että ihminen niitä vain kopioi. Ja siltä tosiaan tuntuu, kun katselee kukkia ja kasveja
Vanhoihin narsisseihin on helppo hurahtaa samalla tavalla kuin vanhoihin ruusuihin, pioneihin tai kurjenmiekkoihin. Vanhan ajan narsisseissa viehättävät paitsi kukkien sirous, myös jalostajien tarinat sekä historian havina.
En liene ainoa, joka on matkoillaan ihastunut sinisarjoihin (Agapanthus). Voiko tuollaista sineä ollakaan? Ja kun ne vielä kasvavat ryppäissä, ovat ne vastustamattoman kauniita. Sinisarjoja on toki kasvatettu Suomessakin, mutta lähinnä ruukkukasveina. Ne viihtyvät aurinkoisilla ja suojaisilla paikoilla ja kukkivat upeasti heinä-elokuussa. Ongelmia tuo talvehtiminen. Meidän talvemme ovat tälle eteläafrikkalaiselle kaunottarelle liian kylmät. Talven ajaksi niille
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.