Sipulit ovat sydäntalven herkkuja, joiden avulla ruokiin saadaan lisämakua. Sipulin makuvaikuttaja, umami, korostaa muiden ruoka-aineiden makuja. Useimmat keitot, piiraat ja jauheliharuoat saavat sopivaa lisämakua sipulista. Raakana kirpeähköt sipulit puolestaan maustavat salaatteja, hernekeittoa tai vaikkapa mätejä ja blinejä. Hitaasti haudutettuina sipulit makeuttavat parhaimmat pataruoat. Viikolla 4 (19.-25.1.04) vietetään sipuliviikkoa.
Sipulit ovat varsin värikäs ja monimuotoinen perhe. Suomalaiset syövät edelleen valtaosan sipuleistaan perinteisinä kepasipuleina. Keltasipuli on perussipuli, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon ja on myös edullista ja terveellistä syötävää. Muutaman vuoden takainen Vuoden vihannes, punasipuli, kuuluu myös kepasipuleihin ja on lyhyessä ajassa tullut erittäin suosituksi ruoan raaka-aineeksi. Punasipuli on monen mielestä hiukan miedompi kuin keltasipuli. Pääasiallinen syy käyttää punasipulia ruoanlaitossa on kuitenkin tämän kasviksen värikkyys. Punainen väri on ilo silmälle, mutta kertoo myös sen, että tämä kasvis sisältää paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja. Pitkään haudutettavissa ruoissa väri haalistuu, mutta vaikutukset säilyvät hyvinä.
Vihreitä sipuleita ovat purjo, ruohosipuli ja ns. kevätsipuli, joita kaikkia saa nykyisin lähes ympäri vuoden. Purjosipulin maku paranee kypsennettäessä ja se sopii mietona sipulina erittäin hyvin kala- ja äyriäisruokiin, keittoihin ja piiraiden täytteeksi. Ruohosipuli ja kevätsipuli raikastavat sellaisenaan salaatteja, mutta sopivat myös kevyesti kypsennettyinä esimerkiksi itämaisiin wokkiruokiin tai keittojen mausteiksi. Vihreät sipulit ovat aina näyttäviä myös ruokien koristelussa.
Lähes valkoisia sipuleita ovat hopeasipuli, valkosipuli ja jättisipuli. Näistä jättisipulin tarjonta on talvella vähäistä. Hopeasipulia käytetään kuten tavallista keltasipulia. Sitä suositaan muun muassa säilyketeollisuudessa. Jättisipuli on parhaimmillaan raakana niin sanottuna salaattisipulina.
Ryvässipuli ja salottisipuli ovat jakautuvia, kynnellisiä sipuleita. Voimakasaromisen ryvässipulin tarjonta on valitettavan vähäistä. Sitä viljellään pääosin Kainuussa. Salottisipuli on maultaan miedompi ja kypsyy nopeasti, mistä syystä sitä suositaan kastikkeissa. Salottisipulia tuodaan Etelä-Euroopan maista.
Sipulifaktaa: Suomalaiset syövät keskimäärin 5,6 kiloa sipuleita henkeä kohti vuodessa. Kepasipulin ja sen värimuunnosten osuus tästä on 4,4 kiloa. Seuraavaksi suosituin on purjo. Valkosipulia syödään vajaa 0,3 kiloa henkeä kohti vuodessa. Sipulin suosio on kasvanut moniin muihin kasviksiin verrattuna selvästi nopeimmin. Sipuliostot vähittäiskaupoista ovat lisääntyneet 63 prosenttia vuosina 1991 – 2002. Eniten on lisääntynyt punasipulin kulutus.
Kotimaista kelta- ja punasipulia saadaan ympäri vuoden, sillä sipulien varastointi onnistuu nykyisin hyvin. Sen sijaan purjosipulit ja monet muut erikoissipulit ovat kevättalvisin pääosin tuontituotteita. Kevätsipuleita ja ruukussa kasvatettuja ruohosipuleita saadaan myös kotimaisina ympäri vuoden.
Kotioloissa kelta- ja punasipuleita kannattaa säilyttää keittiön pöydällä astiassa käyttövalmiina pieniä määriä. Isompien määrien säilyttämiseen otollisin paikka on kuiva ja viileä noin 10 asteen huonetila. Jääkaapissa, kosteassa ja muovipussissa säilytettäessä sipulit lähtevät helposti itämään.
Sipulit ovat hyvää ja terveellistä syötävää. Sipulin sulfidipitoiset öljyt avaavat tukkoisia hengitysteitä ja helpottavat flunssaista oloa. Sipulin tehokkain antioksidantti, kversetiini, puolestaan ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä. Lisäksi sipulin suojaravintoaineiden epäillään tutkimustiedon pohjalta ehkäisevän sydän- ja verisuonitautien syntymistä ja syöpäsairauksia.
Kermamuhennetut sipulit (4 annosta)
16 pientä sipulia vettä suolaa 2 rkl voita tai margariinia 2 rkl sokeria 2 dl kuivaa valkoviiniä 1 dl kermaa suolaa rouhittua mustapippuria ripaus inkivääriä tuoretta kirveliä
Kuori sipulit ja halkaise suurimmat. Keitä sipulit lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin. Ruskista rasva kasarissa. Lisää sipulit ja ripottele päälle sokeria. Sekoita varovasti, kunnes sipulit ovat tasaisen kullanruskeita. Kaada toiseen astiaan. Lisää kasariin valkoviini ja irrota reunoilla ja pohjassa oleva karamelli. Lisää kerma ja anna saostua kokoa ajan sekoitellen. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja inkiväärillä. Yhdistä kastike ja sipulit. Lisää lopuksi tuoretta hienonnettua kirveliä. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä.
Sekoita taikinan ainekset keskenään ja anna turvota puoli tuntia. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi tai viipaleiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Mausta timjamilla, balsamiviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna seoksen jäähtyä.Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä sipuliseos taikinan päälle ja ripottele lopuksi juustoraastetta. Kypsennä 225 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Purjo-äyriäispasta
3 annosta 5 kevätsipulia tai 1 pieni purjo 2-3 valkosipulin kynttä 2 tomaattia 1 rkl öljyä 180 g pakastekatkarapuja 2-3 rkl sitruunan mehua suolaa mustapippuria tuoretta basilikaa 2 rkl kapriksia tai 0,5 dl vihreitä oliiviviipaleita parmesaania
Lisäksi: n. 200 g tuorepastaa
Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Purjoa käyttäessäsi halkaise ja pese purjo ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy paistinpannulla. Kuullota siinä kevätsipulia ja valkosipulia. Lisää tomaattikuutiot, valutetut katkaravut, sitruunamehu, suola, pippuri ja kaprikset. Lämmitä nopeasti, älä keitä, jotta ravut eivät sitkisty. Tarkista maku ja ripottele lopuksi pinnalle hienonnettua tuoretta basilikaa. Sekoita rapukastike keitetyn tuorepastan joukkoon ja tarjoile heti raastetun parmesaanin kanssa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
On se aika vuodesta, jolloin takat, kakluunit, kamiinat, leivinuunit ja puuliedet ja -kiukaat luovat lämpöä ja tunnelmaa suomalaisiin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Erilaiset tulisijat ovat niin yleisiä, että niiden sytyttämisen kanssa joutuu lähes jokainen joskus tekemisiin. Siksi on hyvä tietää, miten tulipesä sytytetään oikein niin, että se onnistuu helposti, puun poltto on ympäristöystävällistä ja puusta
Joulukuu on kukkakauppojen kulta-aikaa. Myymälät notkuvat toinen toistaan herkullisimmista asetelmista ja leikkokukista. Kukkakaupat ovat niitä harvoja paikkoja, joista tänä päivänä enää saa palvelua, kun astuu ovesta sisään. Kannatuksen ja useimmiten myös paremman laadun vuoksi hankin omat joulukukkani mieluummin kukkakaupasta kuin suuren marketin viherkasviosastolta. Joulun alla on myynnissä myös huonekuusia, joita voi muulloin olla hankala löytää
Loppusyksyn ja alkutalven lauhat kelit ovat vaikuttaneet moneen seikkaan. Talvi alkoi kuitenkin äkisti. Muistaako kukaan, miten marraskuun alkupäivinä piti rivakasti kaivaa talvipalttoot ja –kengät esiin, kun pikapakkanen yllätti? Lumipyryssä jonotettiin talvirenkaiden vaihtoon. Marraskuun alun jälkeen tuli niin pitkä ja vakuuttava lauha kausi, että alettiin miettiä pihasuunnitelmien tekoa. Jopa joulukuussa soitettiin ja tiedusteltiin, olisiko pihasuunnittelijalla aikaa
Kotimaista omenaa ei juuri näy kaupoissa enää jouluna. Poikkeuksena on K-supermarket Kahveri Keravalla, jossa on esillä mahtava kotimaisen omenan esittely. ”Kotimaista omenaa suoraan tilalta” -lappu houkuttelee asiakkaita ostamaan isokokoista Loboa ja Punaista Atlasta. Kotimaisen omenan myynnin osuus omenan kokonaismyynnistä onkin kaupassamme marras-joulukuussa ollut mahtavat 50 prosenttia, kertoo kauppias HANNU KUUSINIEMI. – Olemme tehneet vuosia yhteistyötä
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.