Pimeänä kautena ruokapöytää piristää salaattisato, jota ammattilaiset poimivat ja toimittavat kauppoihin joka päivä kotimaisilta kasvihuoneilta. Miltä kuulostaisi juotava salaatti tai lämmin, ruokaisa ateriasalaatti?
Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.
Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.
Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.
Kokeile lämpimiä salaatteja
Nyt kannattaa koota ruokaisa ateriasalaatti, jossa yhdistyvät osin kylmät, osin lämpimät ainekset. Jopa salaattien lehtiä voi kevyesti ja nopeasti kuumentaa. Voit pyöräyttää kuuman pannun kautta rooman- tai jääsalaattia, rucolaa tai mitsunaa.
Varaa niin monta lautasta kuin on syöjääkin. Revi suoraan lautasille yhtä laatua tai erilaisia salaatinlehtiä: mehevää jää- tai tukevaa roomansalaattia, pehmeää kerä- tai ruukkusalaattia, väriksi lollo rossoa tai tammenlehvää ja makua antamaan rucolaa tai mitsunaa.
Pirskota salaattipedille kevyesti öljy-viinietikka- tai öljy-balsamicokastiketta. Ripottele joukkoon tuoreita yrtinlehtiä makusi mukaan.
Tukevoita salaatti joko perunalla, täysjyväriisillä, pastalla tai speltinjyvillä. Nämä voivat olla edellispäivänä keitettyjä ja niihin kannattaa kiepauttaa öljykastiketta. Bulgur ja couscous tarjoavat nopean vaihtoehdon.
Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari. Kokeile seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä. Maku tulee parhaiten esiin, jos paahdat siemenet ja pähkinät pinnoitetulla pannulla.
Täydennä salaatin kasvisosuutta sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Lohko lautasille tomaatteja, kuutioi kurkkua, suikaloi paprikaa tai hienonna sipulia.
Lisää lopuksi jotain lämmintä ja ruokaisaa. Voit pikapaistaa pannulla pieniä kalafileitä tai ohuita lohiviipaleita. Voit kypsentää vokkipannulla broilerisuikaleita. Tai kokeilepa kevyesti paistettuja herkku- tai siitakesieniä.
Sujauta lautasten reunoille lopuksi lämmintä leipää. Tuoksuva, maistuva ja kylläisyyttä antava salaatti on kokonainen ateria!
Salaattia voi juodakin
Maailmalla ruokamuotia juuri nyt ovat juotavat salaatit. Ne valmistuvat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla. Juoma toimii aamuherätyksenä, alkudrinkkinä aterialla tai välipalana.
Revi kulhoon jää- tai roomansalaattia ja lohko joukkoon kuorittua kurkkua. Mausteeksi sopii tilkka sitruunamehua, basilikanlehdet, suola ja pippuri. Notkista seos omenamehulla. Surauta ainekset tasaiseksi juomaksi ja tarkista maku.
Vaihtelua ja lisämakua juomaan saat lisäämällä banaania, kiiviä tai marjoja.
Salaattifaktaa:
Suomalainen popsii kasvihuonesalaatteja 1,2 kiloa vuodessa. Puhtaus, kotimaisuus ja tasalaatuisuus houkuttavat. Salaatit tulevat 130 kotimaiselta kasvihuoneyritykseltä. Vuosittainen sadon suuruus on miljoona kiloa leikattuja salaatteja ja sen lisäksi 52 miljoonaa kappaletta ruukkusalaatteja.
Vuonna 2005 suomalainen söi salaatteja yhteensä 4,76 kg. Luvussa ovat mukana sekä avomaan että kasvihuonesalaatit, niin kotimaiset kuin tuontisalaatitkin. Amerikansalaatin osuus kulutusluvusta on noin puolet.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan. Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
Salaattien suosiota on kasvattanut se, että viljely ruukussa mahdollistaa herkuttelun tuoreilla salaateilla myös talvella, jolloin avomaasalaattien tarjonta hiipuu. Ruukkusalaattien etuna ovat tuoreus ja pidempi säilymisaika, jonka mahdollistaa myynti kasvatusruukussa. Ruukkusalaatit tulivat markkinoille 1980-luvun puolivälissä. Ruukkusalaatit ovat olleet pohjoismaalaisia erikoisuuksia, joiden viljely on laajentunut täältä myös muualla maailmaan aina eteläiselle pallonpuoliskolle asti. Kuluttajat suhtautuvat uusimman Taloustutkimus
Suomalaiset syövät vuosittain noin 12 miljoonaa kiloa eli 2,4 kiloa henkeä kohti erilaisia salaatin tapaan käytettäviä lehtivihanneksia, kerrotaan Kotimaiset Kasvikset ry:stä. Tällä viikolla vietetään yhdistyksen nimeämää salaattiviikkoa. Eniten salaatteja käyttävät alle 35-vuotiaiden kotitaloudet ja lapsiperheet, joissa lasten ikä on yli 12-vuotta. Kaupunkilaiset syövät salaatteja muita yleisemmin. Salaattien käyttö on sitä runsaampaa mitä enemmän perheellä on
Vaikka syksy kohta taittuu talveksi, jatkuu kasvihuoneissa kesä. Raikkaiden salaattien kasvatus onnistuu pohjoisen pimeilläkin ja uutta satoa korjataan joka päivä. Siinä missä mieltä virkistämään sytytetään nyt kirkasvalolamppuja, voi keholle tarjota hyvää oloa nauttimalla viherhoitona raikkaita salaatinlehtiä. Ruukkusalaattien suosio on lisääntynyt kahden vuosikymmenen ajan tasaiseen tahtiin. Kuluttajat arvostavat hyvää saatavuutta, puhtautta ja keveyttä. Vihreä väri ja
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.