Satafood ja Saarioinen Oy ovat käynnistäneet uuden ”Ympäristö- ja viestintä – lisää kilpailukykyä sopimustiloille” -nimisen kehityshankkeen. Se on suunnattu Saarioinen Oy:n sopimusviljelijöille, joita hankkeen piirissä on 70 kappaletta. – Maa on se työkalu, millä viljelijä työnsä tekee joko hyvin tai huonosti, sanoo viljelypäällikkö ELISA TIKANMÄKI.
Satafoodilla on kolme maatalousalan kehityshanketta. Yksi koskee broilerituotantoa, toinen viljaa ja tämä uusin vihannesteollisuuden sopimusviljelyä. – Hankkeiden perimmäisenä tarkoituksena on kysymys siitä, että suomalainen elintarviketalous on kannattava ja silloin sen jokaisen lenkin tulee olla kannattava, sanoo toimitusjohtaja Eila Törmä Satafoodista.
– Meillä on täällä hyvät yritykset ja huippuluokan tuottajat. Viljelijät ovat nuoria, tilat ovat hyvässä kunnossa ja vallalla on tahtotila.
– Enää ei viljelijöiden piiristä kuulu ääniä, että vain teollisuus hyötyy. On myös ollut hienoa huomata teollisuuden sanovan, että ilman tuottajia ei olisi teollisuuttakaan, toteaa Eila Törmä.
Viljelypäällikkö Elisa Tikanmäen mukaan sopimustuotannon rooli on muuttunut. – Aikaisemmin sopimustoimintaa harjoitettiin vain siksi, että saadaan riittävät määrät kiloja kasaan. Nyt sopimustoiminta on laajaa kouluttamista ja vuorovaikutusta.
Tikanmäen mukaan uusi kehittämishanke on Saarioisten toinen laaja sopimusviljelijöihin kohdistuva hanke.
– Ensimmäinen oli ”puhtaasta luonnosta” -hanke, jolloin sopimusviljelijät tulivat laatujärjestelmien piiriin. Nyt alkavan hankkeen alkuosa keskittyy maa-asioihin. Maa on se työkalu, millä viljelijä työtänsä tekee, joko hyvin tai huonosti.
– Hanke ei ole pelkkää kouluttamista, vaan tiloilla tehdään töitä. Viime kesänä haettiin maan kosteuden mittaamiseen sopivia tapoja ja tulevana kesänä pyritään maan kosteuden ja ravinnetilan hallintaan.
Viljelijät suhtautuvat uuden oppimiseen positiivisesti. – Vaikka nuorilla viljelijöillä on hyvät pohjatiedot, ymmärtävät he, että koko ajan on opittava lisää. Asiakkaita on myös opittava kuuntelemaan ja heille on opittava viestimään.
– Paitsi ympäristö hanke on myös viestintää. Viestintää tapahtuu viljelijältä viljelijälle, viljelijöiden ja tutkijoiden välillä ja viljelijöiden ja teollisuuden välillä sekä viljelijöiden ja koulutusyksiköitten välillä, sanoo Tikanmäki.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Saarioinen siirtyi toukokuun alussa käyttämään uudistettua liikemerkkiä. Uusi merkki yhdistää Saarioisten aiemman virallisen tekstilogon sekä sen rinnalla käytetyn kukko-tunnuksen. Ajanmukaistetussa merkissä Saarioisten kukolla on entistä merkittävämpi rooli ja persoonallinen ilme. Saarioinen on kotimaisista elintarvikemerkeistä tunnetuimpia. Yritystä pitkään palvelleet kukko-tunnus ja Saarioinen-logo ovat viestineet perinteistä, laadusta ja maukkaasta ruoasta. Uudistetun liikemerkin myötä Saarioinen on edelleen tuttu,
Oulu oli toukokuun puolivälissä yksi helteisimmistä paikoista maassamme, kun lämpötila ylitti 29 astetta. Helle aiheutti ryntäyksen puutarhamyymälöihin ja Aleniuksen puutarhallakin oli vilskettä ja tohinaa. Kasvihuoneessa viljellään kesäkukkia ja amppeleita monessa kerroksessa.– Kyllähän viljely on aika tiivistä, myöntää Tuire Alenius ja kertoo, että kaikki myytävät kesäkukat kasvatetaan omassa puutarhassa. – Ruukkukasveihin otamme muualta täydennystä. Perennat ovat
Vihannessäilykkeiden merkittäviä valmistajia löytyy tänä päivänä Suomestaenää vain muutama. Ala on 1990-luvulla keskittynyt voimakkaasti, mikä onauttanut jäljelle jääneitä yrityksiä kasvattamaan ja tehostamaantuotantoaan, kertoo Saarioisten Säilyke Oy:n toimitusjohtaja ILKKA MÄKELÄ. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kokonaistuotantomäärät ovat pysyneetsatokausivaihtelut pois lukien suhteellisen vakaina. Vuonna 1993 kotimaisenvihannessäilyketuotannon määrä Suomessa oli 17 000 tonnia ja vuonna 2002vastaava luku oli 17
Pyhäjärvi-instituutin organisoima EU-rahoitteinen yhteishanke on tuonuttuorevihannesten sopimusviljelijöille uudet IP-viljelyohjeet. Ensimmäisessävaiheessa ohjeistus koskee porkkanan, kerä-, kukka- ja parsakaalin, sipulinja varhaisperunan viljelyä. IP-ohjeistot on tehty yhteistyössätuorevihannesviljelijöiden, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen,Inex Partners Oy:n ja Pyhäjärvi-instituutin kanssa. IP-viljelymenetelmän käyttöönotto on osa Inexin laatujärjestelmää.Vihannessektorilla se on yksi keino kilpailla tuonnin kanssa, sillä suuriosa tuontikasviksista on tuotettu IP-viljelymenetelmän mukaisesti.IP-viljelyyn kuuluu peruskoulutus,
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.