Suomen kauppoihin on tällä viikolla tullut myyntiin uusi Reilun kaupan tuote, appelsiini. Reilut appelsiinit tulevat myyntiin maanlaajuisesti Keskoon, S-ryhmään ja Tradekaan kuuluvien kauppojen valikoimiin. Appelsiinit ovat luomua, eli ne on viljelty luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita ja keinolannoitteita. Reilun kaupan appelsiinien alkuperämaa on Egypti.
Appelsiini on yhdeksäs Suomessa myytävä Reilun kaupan tuote – ja kolmas hedelmä. Kauimmin Reilun kaupan hedelmistä on ollut myynnissä banaani, joka tuli kauppoihin kolme vuotta sitten. Viime syksystä lähtien K-kaupoista on saanut myös Reilun kaupan ananaksia. Erityisesti banaanit ovat olleet suomalaisten suosikkeja. Viime vuonna Reilun kaupan banaaneja myytiin Suomessa yli 2,5 miljoonaa kiloa.
Reilu kauppa valvoo työntekijöiden oikeuksia
Valtaosa maailman vientiin menevistä appelsiineista viljellään plantaaseilla, joilla käytetään runsaasti kausi- ja halpatyövoimaa. Työntekijöiden oikeudet ovat usein heikot, heidän palkkansa huonot sekä työ- ja asuinolonsa puutteellisia.
Reilussa kaupassa varmistetaan, että tuotteita viljelevillä tiloilla noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia työntekijöiden oikeuksista. Näitä noudatettavia sopimuksia ovat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimukset, YK:n ihmisoikeuksien julistus ja lasten oikeuksien sopimus. Reilun kaupan järjestelmä takaa työntekijöille muun muassa lainmukaisen palkan ja työajan sekä mahdollisuuden liittyä ammattiyhdistykseen. Järjestelmä kiinnittää huomiota myös työntekijöiden työturvallisuuteen. Lapsityövoiman käyttö on Reilussa kaupassa kiellettyä.
Reilun kaupan järjestelmässä viljelijälle maksetaan tuotteesta takuuhintaa, joka kattaa sen viljelykustannukset. Egyptiläisten luomuappelsiinien takuuhinnaksi on määritelty 44 senttiä kilolta. Lisäksi jokaisesta appelsiinikilosta maksetaan 2,5 senttiä Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä tilan omistajat ja työntekijät päättävät yhdessä. Egyptiläisellä tilalla, josta Suomessa myytävät appelsiinit ovat kotoisin, ensimmäiset Reilun kaupan lisät on päätetty käyttää työntekijöiden asuinolojen parantamiseen.
Appelsiinien Suomeen tulon tiimoilta järjestetään tempaus myös lauantaina 7. helmikuuta Reilun kaupan tempaus Helsingin keskustassa, Kolmen sepän patsaan aukiolla. Lisäksi Reilun kaupan vapaaehtoiset jakavat perjantaiaamuna työmatkalaisille ilmaisia appelsiineja Helsingin rautatieasemalla kello 7.30 – 9.00.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Reilu kauppa sai uuden kansainvälisen merkin. Norsumerkin korvaava uusi logo näkyy ensin banaaneissa. Reilun kaupan edistämisyhdistys vaihtoi perjantaina vanhan norsulogon uuteen kansainväliseen sinivihreään tunnukseen. Uusi merkki näkyy ensimmäiseksi Reilun kaupan banaaneissa. Tämän vuoden loppuun mennessä kaikissa Reilun kaupan tuotteissa on uusi merkki. Kansainvälisen mainostoimiston Interbrandin suunnittelema merkki kuvaa vilkuttavaa ihmistä, joka symboloi Reilun kaupan järjestelmään
Ensi perjantaina 17. lokakuuta alkaa Reilun kaupan viikko. Teemaviikollapuhutaan erityisesti Reilun kaupan teestä ja ananaksesta. Jälkimmäinen onuutuus, joka tulee K-kauppoihin perjantaina. Muita myynnissä olevia Reilunkaupan tuotteita ovat kahvi, banaani, kaakao, suklaa, hunaja ja sokeri. Hesburger-pikaruokaketju ottaa omalta osaltaan kantaa oikeudenmukaiseenkaupankäyntiin. Ketju alkaa perjantaina tarjoilla asiakkailleen Reilunkaupan teetä. Reilun kaupan viikkoa on vietetty kaksi kertaa vuodessa
Puutarha-alan asiantuntijayritys Kekkilä Oy:n markkinointijohtaja Ia Adlercreutz (s. 1971) on siirtynyt vuoden 2011 alusta yrityksen brändi- ja liiketoiminnan kehitysjohtajaksi. Kekkilän uudeksi markkinointipäälliköksi on nimitetty 1.2.2011 alkaen Kirsi Tanski (s. 1977). Tanski on aiemmin työskennellyt Reilun kaupan edistämisyhdistys ry:n varatoiminnanjohtajana ja markkinointipäällikkönä. – Kiinnostuin Kekkilästä, sillä puutarha-ala on sektorina inspiroiva ja kasvava. Se edustaa minulle pehmeitä
Vuonna 2012 kerättiin ennätysmäärä mustikkaa ja puolukkaa. Poimintatulojakin kertyi huipputulos. Yli puolet myyntiin tulleesta marjasadosta kerättiin Itä-Suomen alueelta. Sienisato sen sijaan jäi viileiden säiden ja sateisuuden vuoksi heikoksi. Tiedot selviävät Maaseutuviraston teettämästä MARSI-tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, joka keräsi tiedot marja- ja sienialan yrityksiltä. Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa ennätykselliset 25,3 miljoonaa euroa. Vastaava luku
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.